Graţie câştigării etapei de contratimp şi ajutorului primit din partea coechipierului său Alberto Contador, un adevărat gregario pe căţărarea din penultima etapă, Levi Leipheimer a obţinut a doua victorie într-o cursă pe etape în acest sezon. Învingătorul din Turul Califoniei de anul acesta a încheiat ultima etapă a Turului Castilla şi Leon la adăpostul unui grup de 40 de rutieri, sosit la 2 secunde de câştigătorul manşei, spaniolul Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne).

Singurele obstacole ale celor 152,5 km ai ultimei etape au fost vântul destul de puternic şi finish-ul în căţărare, găzduit de localitatea Valladolid, fosta capitală a Spaniei până în 1561, când reşedinţa este mutată la Madrid. Bauka Mollena (Rabobank) şi Mikel Ilundain (Orbea) au reuşit să păcălească plutonul la kilometrul 49 al cursei. Caisse d’Epargne îi va urmări vigilant, cei 2 luând un maxim avans de sub 5 minute. Vor fi ajunşi cu 15 km înainte de final.

Pe ultimii kilometri se vor încerca câteva atacuri, în cele din urmă învingător ieşind Valverde, care va declara că ar fi vrut să lase victoria de etapa colegului său José Joaquín Rojas, clasat al doilea la final, dar rutierul echipei Euskaltel-Euskadi, Pablo Urtasun se apropia prea rapid. Valverde va conduce la finalul turului şi clasamentele pe puncte (64) şi cel al căţărătorilor cu 20 de puncte.

În afara competiţiei ce a traversat nordul Spaniei, învingătorul de anul acesta, Levi Leipheimer mai are în palmares ca şi curse câştigate în Europa, Route du Sud în 2002 cu echipa Rabobank, Turul Germaniei (2005) şi Dauphiné Libéré (2006) în echipamentul celor de la Gerolsteiner.

Clasamentul etapei

1 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d’Epargne                                        3h17’46” (46.276 km/h)
2 José Joaquín Rojas (Spa) Caisse d’Epargne
3 Pablo Urtasun (Spa) Euskaltel-Euskadi
4 Ricardo Serrano (Spa) Fuji-Servetto                                                  +2″
5 Igor Abakoumov (Bel) ISD

Clasament general final

1 Levi Leipheimer (USA) Astana                                              15h33’26”
2 Alberto Contador (Spa) Astana                                                      +16
3 David Zabriskie (USA) Garmin-Slipstream                                     +22
4 Stef Clement (Ned) Rabobank                                                       +49
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                                    +1h07′

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.