turul flandrei

O echipă Quick Step bine reprezentată s-a făcut remarcată în cea de a 93-a ediţie a Turului Flandrei (Ronde van Vlaanderen). Rutier al echipei belgiene, Stijn Devolder a câştigat cursa printr-o manieră identică cu cea în care învingea şi anul trecut. Astfel, la vârsta de 29 de ani, Devolder îşi trece astfel încă un Tur al Flandrei în palmares.

Aflată pe punctul de a nu lua startul datorită echipamentului cu care au apărut (asemănător stilului Mario Cipollini) la startul care avea loc în piaţa din centrul orăşelului Brigge, echipa Quick Step se va remarca nu doar prin învingătorul cursei, ci şi prin Sylvain Chavanel, cel care va evada pe căţărarea Eikenmolen (cu 26 km înainte de final) deschizând calea pentru Devolder. Tom Boonen, hăituit fiind de Pozzato se va clasa în final pe locul 20.

Startul a fost unul foarte rapid, plutonul ajungând la prima căţărare mai repede cu 10 minute faţă de cele mai optimiste scenarii. Prima evadare se va contura abia după 125 km, dar pe măsură ce se apropiau de căţărarea Oude Kwaremont, Cervelo TestTeam va detaşa 5 oameni în faţă, astfel plutonul se va rupe în două grupuri.

Pe legendara Koppenberg, Boonen şi Pozzato vor urca umăr la umăr, în timp ce Cancellara va abandona cursa după ce i s-a rupt lanţul şi a urcat pe jos, cu bicicleta în spate.

În faţă se detaşaseră 7 rutieri, dintre care pe a 11-a căţărare – Berendries, Chavanel, Manuel Quinziato (Liquigas) şi Hoste se vor desprinde. În spate Pozzato va ataca şi el, Boonen se va lipi de roata lui, urmat de Devolder. Cei 3 îl vor culege de pe drum pe Bandiera şi cu 36 de km încă de rulat, după căţărarea Valkenberg vor ajunge din urmă şi trioul fruntaş. Quinziato şi Chavanel se vor rupe de cei 7, ajungând pe Eikenmolen (a 14-a căţărare) cu 40 de secunde în faţa celorlalţi evadaţi. După o regrupare, pe penultima căţărare, Devolder se va dezlanţui. Nu va mai fi ajuns până la linia de sosire, plutonul ]i va prinde pe ceilalţi evadaţi, iar Heinrich Haussler (Cervelo Test Team) va lua locul doi prin sprint. Gilbert va ocupa locul 3 (având astfel doi belgieni pe podium), în faţa lui olandezului Martijn Maaskant (Garmin – Slipstream) şi a italianului Filippo Pozzato (Katusha).

Clasament general 
1 Stijn Devolder (Bel) Quick Step                           6h01’04” (43,455 km/h)
2 Heinrich Haussler (Ger) Cervelo Test Team            +59″
3 Philippe Gilbert (Bel) Silence-Lotto                         +59″
4 Martijn Maaskant (Olanda) Garmin – Slipstream          +59″
5 Filippo Pozzato (Ita) Team Katusha                         +59″ 

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.