Cu victoria din ediţia a 73-a de anul acesta a Săgeţii Valone (Flèche – Wallonne), Davide Rebellin devine al 4-lea ciclist care câştigă de 3 ori cursa ardenă. Învingător la Huy în 2004 şi 2007, Rebellin s-a poziţionat perfect la finalul ascensiunii în spatele lui Cadel Evans (Silance-Lotto) şi Andy Schleck (Saxo Bank) şi a sprintat decisiv în ultimii 200 de metri, întrecându-i pe Schleck, Damiano Cunego (Lampre-NGC) şi Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), lăsându-i lui Evans locul 5.

Cum ne-a obişnuit de ani buni Săgeata Valonă ne onorează cu prezenţa la jumătatea săptămânii ce separa Amstel Gold Race de Liège-Bastogne-Liège. Traseul cursei în lungime de 199,5 km a pornit de la Charleroi, urmând apoi râul Meuse până la Huy, al cărui zid rutierii îl vor traversa de 3 ori pe parcursul zilei (1,3 km lungime, 9,3 % pantă medie, 25 % pantă maximă).

Francezul Christophe Moreau (Agritubel) şi japonezul Fumiyuki Beppu (Skil-Shimano) s-au despărţit de pluton la kilometrul 8 al cursei, avansul lor mărindu-se până la 15’30” la prima traversare a căţărării Huy. “Alianţa” va fi desfăcută de Moreau care va lua cursa pe cont propriu la kilometrul 78. Beppu va fi ajuns de pluton cu 55 de borne înainte de finalul întrecerii.

Atacul lui Chris Anker Sørensen (Saxo Bank), iniţiat cu 43 km de linia de sosire, va trezi plutonul. Pe Côte de Bonneville, a 8-a din cele 11 căţărări ale cursei belgiene, se formase un grup fruntaş de 17 rutieri. După 162,5 km de evadare, Moreau îşi va încheia misiunea în vârful căţărării Bohisseau.

În ultima parte a cursei se vor încerca câteva acţiuni. Maxim Iglinsky (Astana) şi Alexandr Kolobnev (Saxo Bank) vor ataca pe Côte de Bousalle, urmaţi de José Serpa (Diquigiovanni) care se va desprinde uşor, dar va fi ajuns de o echipă Caisse d’Epargne vigilentă. Pe căţărarea Côte de Ahin va fi rândul lui Michele Scarponi (Diquigiovanni), Gasparotto şi Christian Pfannberger (Katusha) să se remarce. David Lelay de la Agritubel va încerca o mişcare pe ultima ascensiune de pe Huz, dar Evans îi va lua urma. Italianul Rebellin va stii să îşi dozeze bine efortul şi va alege momentul propice pentru un atac, trecând linia de sosire după 4h42’15”.

A 12-a ediţie a cursei feminine a fost revendicată pentru al 3-lea an consecutiv de puternica Marianne Vos (DSB Bank – LTO). După un parcurs de 98 de kilometri, campioana Olandei le-a întrecut pe zidul de la Huz pe Emma Johansson (Red Sun) şi Claudia Häusler (Cervélo TestTeam).

Clasament masculin final
1 Davide Rebellin (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 4h42’15” (41.56 km/h)
2 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank +2
3 Damiano Cunego (Ita) Lampre – N.G.C.
4 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel – Euskadi +7
5 Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto

Clasament feminin final
1 Marianne Vos (Ned) DSB Bank – LTO 2h35’40” (37.77 km/h)
2 Emma Johansson (Swe) Red Sun Cycling Team +6
3 Claudia Häusler (Ger) Cervelo TestTeam +10
4 Amber Neben (USA) Equipe Nürnberger Versicherung +15
5 Noemi Cantele (Ita) Bigla Cycling Team +20

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.