Festivalul întrecerilor cicliste din zona de sud a Belgiei a continuat cu veterana clasicelor, Liège-Bastogne- Liège, campionul la contratimp al Luxemburgului din 2005, Andy Schleck obţinând cea mai importantă victorie din cariera sa, după câştigarea tricoului de cel mai bun tânăr în Turul Franţei 2008.

Startul în ediţia a 95-a a fost dat în piaţa Saint-Lambert, în apropierea centrului orăşelului Liège, traseul urmând cursul râului Ourthe pe parcursul a 106 km până la Bastogne. Drumul de întoarcere va fi ceva mai lung, până în suburbia Ans, din nordul localităţii Liège numărând 155 km. 11 căţărări repertoriate au fost întâlnite, concentrate mai ales în a doua parte a traseului.

Primul atac a fost lansat pe Côte de Ny la kilometrul 57,5 de Marcel Wyss (Cervélo). I se vor alătura Nico Sijmens (Cofidis), Cyril Gautier (Bbox Bouygues Telecom) şi Hubert DuPont (Ag2r). La 100 de kilometri de linia de sosire se depărtaseră la aproape 11 minute de pluton, fapt ce a mobilizat echipele la trenă, astfel că până la Côte de la Vecquée (kilometrul 209 al cursei) avansul lor a fost redus la 2’30”.

Dezlănţuirea cicliştilor a început pe Côte de la Redoute, cu 34 km înainte de finish. Egoi Martínez (Euskaltel-Euskadi), José Serpa (Diquigiovanni), Alexandr Kolobnev (Saxo Bank), Karsten Kroon (Saxo Bank), Roman Kreuziger (Liquigas) şi Dupont, urmaţi de Robert Gesink (Rabobank) şi Jurgen Van den Broeck (Silence-Lotto) s-au detaşat în faţă. Însă nici unul nu va rezista atacului belgianului Philippe Gilbert (Silence-Lotto).

Andy Schleck (Saxo-Bank) şi-a plasat foarte bine atacul pe căţărarea Côte de la Roche aux Faucons (lungime 1.5 km, panta medie 9.9 %), ascensiune introdusă anul trecut când a jucat de asemenea un rol hotărâtor în economia cursei. Luxemburghezul îl va întrece pe Gilbert şi datorită lipsei de coordonare a urmăritorilor la trenă, va încheia cursa cu un avans de 1’17” faţă de Joaquím Rodríguez (Caisse d’Epargne). Lupta pentru poziţia a 3-a a fost câştigată de Davide Rebellin (Diquigiovanni), italianul devansându-i pe Gilbert şi Serguei Ivanov (Katusha).

Clasament final
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 6h34’32”
2 Joaquím Rodríguez (Spa) Caisse d’Epargne 1’17”
3 Davide Rebellin (Ita) Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli 1’24”
4 Philippe Gilbert (Bel) Silence-Lotto
5 Serguei Ivanov (Rus) Katusha

1 COMMENT

  1. Nu a fost deloc surprinzatoare victoria lui avand in vedere ca a declarat cu o saptamna inainte ca o sa castige.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.