scarponiO primă evadare reuşită în Turul Italiei 2009. Michele Scarponi a obţinut o frumoasă victorie, ducând la bun sfârşit o evadare începută la kilometrul 50 al etapei a 6-a. Şi parcă mai impresionant a fost tânărul norvegian Edvald Boasson Hagen (Columbia-Highroad), învingătorul din Ghent-Wevelgem de anul acesta întrecând 5 rutieri cu nume importante pe ultimii 250 de metri, pentru a înhăţa locul doi. Primul sosit în spatele său va fi australianul Allan Davis (Quick Step).

Urmând tradiţia Marilor tururi din perioada modernă manşa a 6-a a urmat un traseu ce a depăşit graniţele Italiei, cea mai mare parte din cei 248 km dintre Bressanone/Brixen şi Mayrhofen fiind rulaţi pe teritoriul Austriei.

Scarponi (Serramenti PVC Diquigiovanni-Androni Giocattoli) va încerca câteva atacuri chiar de la kilometrul 5 al etapei, persistenţa sa dând roade la kilometrul 50, când va păcăli plutonul luându-i cu el pe Guillame Bonnafond (AG2R La Mondiale), Vasili Kiryenka (Caisse d’Epargne), Oscar Gatto (ISD) şi Kasper Klostergaard (Saxo Bank). Fiind cel mai bine clasat la general, la kilometrul 105, unde avansul evadaţilor a ajuns la aproape 7 minute, italianul va deveni purtătorul virtual al tricoul roz. Deşi avansul fugarilor a atins un maxim de 9’38”, o etapă lungă, cu ceva căţărări pe traseu şi un pluton condus de “cuplul” LPR-Columbia nu parea a da prea multe şanse iniţiativei celor 5.

Şi intr-adevăr, pe Hochkrimml, a doua din tot atâtea căţărări ale etapei, Scarponi şi Kiryienka îşi vor părăsi colegii de evadare cu 45 de km înainte de linia de sosire. Acuzând crampe musculare, Kiryienka va fi părăsit de Scarponi la 10 km de finish. Avansul pe care îl avea faţă de pluton îi va fi îndeajuns câştigătorului cursei Tirreno-Adriatico din luna martie pentru a revendica etapa. Sprintul pentru locul 2 va fi câştigat de Boasson Hagen (Columbia-Highroad), după el sosind Filippo Pozzato (Katusha), Matthew Goss (Saxo Bank), belgianul Philippe Gilbert (Silence-Lotto) şi Enrico Gasparotto (Lampre).

Top 10 la general nu a avut de suferit. Danilo Di Luca (LPR) a încheiat etapa în grupul ce va sosi cu 36 secunde întârziere, rămânând în fruntea ierarhiei generale. Armstrong va pierde 1’15” de învingător şi 40” faţă de favoriţi, la general aflându-se pe locul 25.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.