siutsouAr părea că echipa Columbia-Highroad are câte un rutier pentru orice tip de etapă. După ce au câştigat etapa de contratimp şi l-au îmbrăcat pe Cavendish în roz, au preluat iarăşi tricoul de lider prin Thomas Lövkvist, Boasson Hagen a câştigat etapa precedentă, pentru ca în etapa a 8-a Columbia să scoată un alt as din mânecă – Kanstantsin Siutsou a surprins cu un atac lansat la 15 km de linia de sosire în momentul în care grupul celor 9 evadaţi din care făcea parte era pe punctul de a fi prins. Bielorusul nu va fi ajuns, încheind cursa cu un avans de 21’.

La kilometrul 34, din cei 209 pe care caravana ciclistă i-a parcurs de la Morbegno la Bergamo, 3 rutieri se vor desprinde. Până pe prima căţărare a zilei – Culmine di San Pietro (cat. 1-a, 1.254 m), grupul va mai colecta alţi 7 rutieri, suma rotunjindu-se la 10 fugari. Din nefericire în pluton spaniolul Pedro Horrillo a suferit un accident care l-a costat un puternic traumatism cranian şi toracic şi mai multe fracturi la nivelul membrelor.

Echipa LPR va ţine sub observaţie evadaţii, nelăsându-i să ia un avans prea mare. A doua căţărare – Colle del Gallo (cat. a 2-a, 6,2 km lungime, 763 m altitudine, 7% pantă medie şi 11% panta maximă) va decima câte puţin evadarea şi după o serie de atacuri se va forma un periculos grup select care îi va conţine pe Leipheimer şi Horner (Astana), Boasson Hagen şi Rogers (Columbia-Highroad), Arroyo (Caisse d’Epargne), Pellizotti (Liquigas), Garzelli (Acqua & Sapone-Caffè Mokambo), dintre care Rogers era în tricoul roz virtual, la un avans de 54’ cât aveau cu 26,7 km înainte de final.

Cu Gabriele Bosisio în frunte urmăritorilor, tricoul lui Di Luca va fi salvat, fugarii fiind readuşi în pluton, mai puţin Siutsou care va traversa singur pasajele pavate din partea veche a oraşului Bergamo şi va câştiga etapa. Încercarea lui Boasson Hagen de a-l împiedica pe Di Luca să ia un avans mai mare prin punctele de bonificaţie faţă de coechipierul său Lövkvist situat la general pe locul 3 a reuşit, italianul ajungând al 3-lea la finalul manşei.

Clasament etapa a 8-a
1 Kanstantsin Siutsou (Blr) Columbia – Highroad 5h04’34” (41.567km/h)
2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Columbia – Highroad +21
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Farnese Vini
4 Michael Rogers (Aus) Columbia – Highroad
5 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas

Clasament general
1 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Farnese Vini 33h13’35”
2 Thomas Lövkvist (Swe) Columbia – Highroad +13
3 Michael Rogers (Aus) Columbia – Highroad +44
4 Levi Leipheimer (USA) Astana +51
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank +58

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.