menchov-il-giroBritanicul Mark Cavendish a ajuns la a treia victorie de etapa în ediţia centenară a Turului Italiei, învingându-şi convingător adversarii în sprintul ce a încheiat cei 176 km ai manşei cu numarul 13, desfăşuraţi între localităţile Lido di Camaiore şi Florenta. Etapa de un plat aproape perfect nu a adus nici o schimbare în ierarhia generală, Denis Menchov (Rabobank), instalat în frunte după etapa de contratimp se menţine cu tricoul roz pe umeri, ameninţat de cele 34 de secunde ce îl despart de Danilo Di Luca (LPR Brakes – Farnese Vini) şi cele 40 de secunde pe care Levi Leipheimer (Astana) le are distanţă faţă de rus.

În dificila etapă de contratimp, cu 2 căţărări pe cei 60,6 kilometri dintre localităţile Sestri Levante şi Riomaggiore s-a impus Denis Menchov, preluând şi şefia clasamentului general. Cronometrat la sosire cu timpul de 1h34’29”, ciclistul rus l-a învins cu 20” pe americanul Levi Leipheimer de la Astana, podiumul etapei fiind completat de italianul Stefano Garzelli, ciclistul echipei Acqua & Sapone fiind devansat cu 1’03”. Danilo Di Luca a pierdut 1’54” faţă lui Menchov. Americanul Lance Armstrong a ajuns la sosire cu al 13-lea timp, cu o întârzâiere de 2’26”.

Etapa a 13-a a văzut 3 rutieri fugând după 12 km rulaţi, trioul format din Leonardo Scarselli (ISD), Mikhail Ignatiev (Katusha) şi Björn Schröder (Milram) luând un avans maxim de 5’20” pe mica căţărare Montemagno. Scarselli şi Ignatiev se vor preda cu 32 km înainte de finish, iar Schröder va mai amâna inevitabilul fiind ajuns la 6 km de linia de sosire, câştigătorul răsărind dintr-un pluton masiv. În stilul deja consacrat, Columbia a răsărit cu 2 rutieri pe ultimii metri. Edvald Boasson Hagen şi Mark Renshaw l-au purtat pe Cavendish către victoria impotriva rutierilor Allan Davis (Quick Step), Robert Hunter (Barloworld) şi Tyler Farrar (Garmin – Slipstream).

Clasament după etapa 13
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank 54h16’01”
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Farnese Vini +34″
3 Levi Leipheimer (USA) Astana +40″
4 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas +2’00”
5 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team +2’52”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.