sastre1

În etapa a 19-a a fost rândul lui Carlos Sastre (Cervelo TestTeam) să bifeze a doua victorie în Turul Italiei 2009. Spaniolul a atacat pe Vezuviu în acelaşi mod în care a făcut-o cu patru zile în urmă pe Monte Petrano, impunându-se cu un avans de 21 secunde în fata italianului Franco Pellizotti (Liquigas). Danilo Di Luca (LPR Brakes) şi Denis Menchov (Rabobank) au urcat unul lângă celălalt ultima căţărare, italianul sprintându-l la final pe purtătorul tricoului roz pentru a lua opt secunde de bonificaţie oferite pentru al treilea rutier care traversează linia de sosire.

Cu 150 de kilometri încă de rulat în faţă, Mauro Facci (Quick Step) şi Yuriy Krivtsov (AG2R La Mondiale) au atacat la 14 km de la start. Vor fi înghiţiţi de plutonul condus de LPR Brakes pe primul kilometru de căţărare pe Vezuviu (13 km lungime, 12%pantă maximă).

Stefano Garzelli şi Basso vor accelera la baza ascensiunii. Di Luca va mări şi el ritmul cu Menchov în roata sa. Basso îl va lăsa pe Garzelli în urmă, locul italianului fiind luat de Sastre. Cu 5 km până la final Sastre va pleca pentru victoria de etapă. Fiindu-i ameninţată poziţia a treia la general, Pellizotti îl va ajunge la 3 km de final pe Basso, dar îl va părăsi curând, încheind cursa la 21 de secunde de spaniol. Di Luca şi Menchov vor ajunge cu 30 de secunde în spatele lui Sastre, la general italianul apropiindu-se la 18 secunde de Menchov. Lance Armstrong a sosit pe poziţia a 16-a, după ce a suferit o cazătură uşoară pe parcursul etapei dintre Avellino şi Vezuviu.

Clasament etapă
1 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team                           4h33’23” (35,993 km/h)
2 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas                                                 +21″
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Farnese Vini                  +30″
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas                                           +35″

Clasament general
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                           81h13’55”
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes – Farnese Vini                      +18″
3 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas                                                     +1’39”
4 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team                                       +2’40”
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas                                                                  +3’33”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.