sylvester-szmydMult aşteptata etapă a 5-a, cu finalul ei pe Mont Ventoux a adus o nouă schimbare a liderului la general. Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) l-a detronat pe Cadel Evans (Silence-Lotto), cel care prelua tricoul galben de la Niki Terpstra, în urma etapei de contratimp din etapa precedentă. Spaniolul a fost ajutat de Sylvester Szmyd, polonezul de la Liquigas fiind lăsat să treacă primul linia de sosire după 4h05’04”, timp în care au fost parcurşi 154 kilometri de la Valence până pe Mont Ventoux.

Cadel Evans reintrase în posesia tricoului de lider după etapa de contratimp individual desfăşurată între Bourg-Les-Valence şi Valence, pe distanţa de 42,4km. Lupta cu cronometrul a fost câştigată de campionul mondial de la Varese din septembrie, anul trecut, Bert Grabsch (Columbia – High Road), germanul urcând în ierarhia generală pe locul trei.

Prima acţiune din manşa a 5-a a fost cea a rutierilor Anthony Geslin (Française des Jeux), José Ivan Gutierrez (Caisse d’Epargne) şi Egoi Martinez (Euskaltel), care vor încerca o evadare la kilometrul 11, dar sunt ajunşi repede din urmă. La kilometrul 35, pe prima căţărare a zilei Col de Lunel (425 m), Cadel Evans mai pierde un coechipier. Sebastian Lang a fost prins într-o căzătură necesitând spitalizare. La scurt timp după incident José Luis Arrieta (AG2R), Christophe Kern (Cofidis), Alan Perez (Euskaltel) şi Frederik Willems (Liquigas) se desprind de pluton.

Pe măsură ce căţărarea finală de pe Mont Ventoux se apropia, la trenă s-a instalat echipa lui Robert Gesink, Rabobank, cu cei de la Silence-Lotto în spate. Cu 13 km până la finish Liquigas şi-a făcut apariţia, Sylvester Szmyd accelerând către cei 2 rutieri rămaşi în frunte – Arrieta şi Kern. Şi vor fi prinşi la 7,8 km de vârf de către Smzyd, Ivan Basso (Liquigas), Haimar Zubeldia (Astana) şi Valverde. Menţinând un ritm căruia îi va face faţă doar Smzyd, Valverde va zburda spre vârf. Nu vor mai fi prinşi, iar spaniolul îl va aştepta pe Smzyd, pentru ai pasa victoria de etapă. Evans nu va găsi cooperare printre rutieri cu care a urcat şi va încheia cursa pe locul 6, pierzând 16 secunde la general faţă de Valverde.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.