podium-final-dauphine-libereAjutat de echipa sa, Caisse d’Epargne, dar poate şi mai mult de Alberto Contador (Astana), Alejandro Valverde şi-a menţinut pe parcursul ultimelor două etape avansul de 16 secunde faţă de australianul Cadel Evans (Silence – Lotto). Este a doua ediţie consecutivă pe care spaniolul o câştigă, alăturându-se altor şapte rutieri care au reuşit această performanţă.

La exact 10 ani de la victoria din Dauphiné, cu care David Moncoutié (Cofidis) îşi dechidea cariera, francezul a adus, echipei căreia îi este fidel din 1997, victoria pe Col de la Madeleine. Component al unei evadări formate pe coborârea de pe Col du Galibier, Moncoutié, îl va întrece cu 10 km de finish-ul în ascensiune de la Saint-François-Longchamp, pe Mathias Frank (BMC Racing Team), cel care împreună cu Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) scăpaseră pe panta descendentă a căţărării Croix-de-Fer.

Cadel Evans va avea câteva încercări de a-l scutura pe Valverde, dar împreună cu Contador a stat în roata sa.

Ultima etapă dintre Faverges şi Grenoble (146 km) a revenit specialistului la contratimp Stef Clement (Rabobank), americanul sprintându-i pe linia de sosire pe Timothy Duggan (Garmin-Slipstream) şi Sébastien Joly (Française Des Jeux).

Dintr-un grup de 28 de rutieri evadaţi la kilometrul 10, Bert Grabsch (Columbia-Highroad) a atacat după încă 38 de km şi va rula singur până la borna ce va indica kilometrul 111. Prins fiind Grabsch, coechipierul său Hansen va ataca la poalele căţărării Saint-Bernard-de-Touvet, şi a fost repede ajuns de Tim Duggan (Garmin-Slipstream). Duggan îl va depăşi pe Hansen, dar Clement i se va alătura. Cei 2 vor fi ajunşi de Sébastien Joly (Française Des Jeux) , care va ataca la 1,5 km de final. Clement va avea forţa de a-l ajunge din urmă pe Joly şi va obţine victoria de etapă.

Singura misiune a lui Valverde a fost de a se ţine în roata lui Evans, şi avându-l ca aliat pe Contador nu i-a fost prea greu. Australianului i-a rămas totuşi tricoul verde, în timp ce francezul Pierrick Fedrigo a fost cel mai bun căţărător.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.