hushovd et 6 TURUL FRANTEI

La capătul unei etape influenţată de vremea ploioasă şi cele cinci căţărări de pe traseu, Thor Hushovd a arătat că este şi anul acesta în lupta pentru supremaţia clasamentului pe puncte, câştigătorul tricoului verde în competiţia din 2005 apropiindu-se la un punct de liderul Mark Cavendish (Columbia-HTC). Norvegianul de la Cervelo i-a devansat pe linia de sosire pe spaniolii Oscar Freire Gomez (Rabobank) şi Joaquin Rojas Gil (Caisse d’Epargne). Tricoul galben a rămas pentru încă o etapă pe umerii lui Fabian Cancellara.

Etapa sută la sută spaniolă, dintre Gérona şi Barcelona, la startul căreia s-au aliniat 177 de rutieri (mai puţin căţărătorul celor de la Rabobank, Robert Gesink), părea croită pentru a da şanse unei mici evadări. Şi ea nu va întârzia să apară. La scurtă distanţă de a doua căţărare a zilei, Côte de Tossa de Mar, David Millar (Garmin-Slipstream), Sylvain Chavanel (Quick Step) şi Stéphane (Cofidis) au părăsit plutonul, francezul trecând primul peste vârf. Luând şi punctele aferente căţărărilor Côte de Sant Vincenç de Motalt (cat. a 3-a) şi Collesacreu (cat. a 4-a) Augé va deveni liderul clasamentului căţărătorilor, cei trei fiind ajunşi de Amets Txurruka (Euskaltel-Euskadi). După experienţa din etapa precedentă evadaţilor nu li se va permite un avans mai mare de 4 minute.

La 30 de km de finish-ul programat lângă stadionul olimpic Montjuic din Barcelona, şoseaua udă le va juca feste lui Heinrich Haussler (Cervélo), Michael Rogers (Columbia-HTC) şi Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) care vor experimenta o căzătură ce i-a scos din bătălia finală, în timp ce în faţă Millar va ataca. Augé şi Chavanel vor fi prinşi la 25 de km de sosire, iar Txurruka va încerca să-l prindă pe Millar.

În pluton, Rabobank va prelua frâiele plutonului, semn că Freire este în formă. Singurul care va mai încerca să scape din pluton pe ultima căţărare – Côte de la Conreria (cat. a 4-a) va fi Remi Pauriol (Cofidis), francezul prinzându-l pe Txurruka. Nu vor mai avea putere să îl ajungă pe Millar fiind înghiţiţi de pluton cu 11 km înainte de sosire. Un kilometru mai târziu Tom Boonen (Quick Step) cade, antrenând alţi 5 rutieri şi ieşind şi el din calculele finale.

Etapa neavând un final care să-l avantajeze, David Millar va ajuns pe ultimul kilometru al căţărării finale. Declarat cel mai combativ rutier, va purta în etapa următoare numărul roşu. Freire va deschide sprintul final cu Hushovd în roata sa, pe ultimii 200 de metri norvegianul pecetluind soarta manşei.

Parte superioară a topului 10 a suferit modificări, Haimar Zubeldia (Astana), Dave Zabriskie şi David Millar, ambii de la Garmin-Slipstream fiind înlocuiţi cu Christian Vande Velde (Garmin-Slipstream), Gustav Larsson (Saxo Bank) şi Maxime Monfort (Columbia-HTC). Cancellara va purta şi în etapa a 7-a tricoul de lider.

4 COMMENTS

  1. Bonjour de Costinesti,
    merci pentru comentariile turului Frantei care este pasionant et comic.Sinteti francofone si apreciati les belles et bonnes choses, continuati asa faceti onoare jurnalismului sportiv et merci de faire connaitre la belle France a vos compatriotes.
    Amities sportives
    Michel

  2. Salut ! deocamdată aş vrea să ştiu dacă aţi primit acest mesaj fiindcă nu prea ştiu cum să lucrez cu calculatorul şi nu ştiu dacă acum am făcut ce trebuia pentru a vă trimite un mesaj. Dacă e bine, vă voi mai deranja şi eu cu vreun mesaj ! Romeo Lupaşcu

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.