etaoa 8-9 turul frantei nocentiniDupă două zile petrecute în Spania şi Andorra, etapele a opta şi a noua vor readuce caravana Turului Franţei pe teritoriul ţării gazdă, la capătul manşei a noua ieşind şi din Pirinei. Deşi etapele au fost presărate cuimportante căţărări, fără a se încheia în ascensiunbe, clasamentul general nu a suferit modificări în partea superioară. În schimb tricoul verde va fi preluat de norvegianul Thor Hushovd, iar tricoul cu buline roşii s-a perindat pe la Christophe Kern (Cofidis), care l-a deposedat pe Brice Feillu (Agritubel) şi ulterior, după etapa a noua a ajuns pe umerii spaniolului Egoi Martinez de la Euskaltel.

Etapa a 8-a în lungime de 176,5 km, care a debutat în Andorra La Vella, capitala europeană situată la cea mai mare altitudine şi s-a încheiat la Saint Girons, va fi martora a numeroase încercări de evadare. Sandy Casar (Française des Jeux) va profita căţărarea Port d’Envalira (cat. 1-a) cu care va debuta manşa pentru a se desprinde de pluton. Va fi urmat de un grup numeros, printre rutieri numărându-se şi Cadel Evans (Silence-Lotto).

Cum evadarea nu avea nici o şansă cu Evans în componenţa sa, australianul se va lăsa ajuns de pluton, în faţă detaşându-se Casar, Vladimir Efimkin (Ag2r La Mondiale), Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi) şi Luis Leon Sánchez (Caisse d’Epargne). Rusul Efimkin va încerca un atac cu 4 km înainte de finish, dar va fi prins şi batălia finală se va da între Casar şi Sanchez, spaniolul care îl învingea cu câteva luni în urmă pe Contador în Paris-Nisa ieşind învingător.

Etapa desfăşurată înaintea primei zile de pauză a revenit ciclistului francez Pierrick Fedrigo, rutierul echipei Bouygues Telecom aflându-se la a doua victorie în Marea Bucla, după reuşita de la Gap în 2006. Colegul său de evadare, ocupantul locului doi la final, italianul Franco Pelizzotti va rămâne cu satisfacţia de a fi trecut primul peste cele două căţărări traversate pe parcursul celor 160,5 km dintre localităţile Saint-Gaudens şi Tarbes – Col d’Aspin (12,3 km lungime, pantă medie 6,4 %, pantă maximă 8%) şi Col de Tourmalet (17,1 km lungime, pantă medie 7,4 %, pantă maximă 10%). La distanţă de 34” al treilea va trece linia de sosire Oscar Freire (Rabobank).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.