contadorRinaldo Nocentini a mai păstrat tricoul galben doar până în etapa alpină de la Verbier (Elveţia). Cu mai puţin de 9 km lungime, o pantă medie de 7,5 % şi 1.468 m altitudine, căţărarea de categoria 1-a de la Verbier a adus modifiări în ierarhia generală. Atacând în stilul caracteristic cu 5,7 km înaintea finalului etapei a 15-a organizată între Pontarlier – Verbier (207,5 km) Alberto Contador s-a înstalat în vârful clasamentului general, urmat fiind de Lance Armstrong, care a încheiat manşa cu o întârziere de 1’35”. În mod surprinzător pe locul trei la general se clasează Bradley Wiggins (Garmin), britanicul încheind etapa de la Verbier pe locul cinci. Singurul care a îndrăznit să îi tină piept pe Verbier lui Contador a fost Andy Schleck (Saxo Bank), luxembuirghezul trecând linia de sosire la 43 secunde de spaniol şi preluând conducerea clasamentului tinerilor.

Deşi cu câteva căţărări pe traseu etapele anterioare nu au reuşit să îl detroneze pe Nocentini, italinaul de la AG2R având emoţii doar în manşa a 14-a, când George Hincapie, făcând parte dintr-o evadare va fi lider virtual până aproape de final. Etapa anterioară nu produsese modificări în partea superioară a clasamentului general, dar l-a adus pe Franco Pellizotti la conducerea în ierarhia tricoului alb cu buline roşii.

Manşele a 13-a şi a 14-a, cu lungimi aproape egale (200, şi respectiv 199 km) au avut ca învingători nume cunoscute. Cu 5 puncte de ascensiune între Vittel şi Colmar, capitala juridică a Alsaciei, oraşul de origine al lui Auguste Bartoldi, (cel care a construit Statuia Libertăţii din New York), etapa a 13-a l-a văzut pe Heinrich Haussler (Cervelo) trecând primul linia de sosire. Parcursul spre Alpi a fost completat de etapa a 14-a, traseul dintre Colmar şi Besancon fiind parcurs cel mai rapid de Sergei Ivanov, campionul Rusiei impunându-se în urma unei evadări solitare pe ultimii 11 km ai manşei şi aducând prima victorie în Turul Franţei pentru echipa Katusha.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.