astarlozaMikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi) a ajuns primul în Bourg-Saint-Maurice la capătul etapei ce a pornit din Martigny (Elveţia), a traversat 87 km teritoriul Italiei şi a readus rutierii pe teritoriul Franţei. Spaniolul a atacat în ultimii 2 km dintr-un grup de 4 rutieri rupt pe coborârea de pe Col du Petit-Saint-Bernard dintr-o evadare care a conţinut iniţial 18 oameni. La 6 secunde va încheia cursa pentru a şasea oară în Marea Buclă pe locul secund Sandy Casar (Française des Jeux), urmat de Nicolas Roche (Ag2r La Mondiale) şi Pierrick Fedrigo (BBOX Bouygues Telecom). Grupul tricoului galben va sosi după 59 secunde.

Un grup de 20 de rutieri a primit permis de voie de la pluton chiar din primii kilometri, din cei 159 ai etapei, ce marcau căţărarea pe Col du Grand-Saint-Bernard (24,4 km lungime, pantă medie 6,2%), ascensiune de categorie specială al cărui vârf se afla la 40,5 km de la start şi care cu cei 2.473 m altitudine marchează punctul cel mai înalt atins de traseul turului de anul acesta. Franco Pellizotti (Liquigas) şi Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), interesaţi de clasamentul căţărătorilor şi Vladimir Karpets (Katusha) cel mai bine clasat la general se vor desprinde pe pantele ascensiunii. Spaniolul de la Euskaltel va ceda cu 16 km înainte de atingerea punctului maxim al urcuşului. Pellizotti îl va conduce pe Karpets peste vârf şi va mări astfel distanţa în ierarhia căţărătorilor faţă de Martinez. Plutonul condus de Astana va urma la 1’58” în spatele lui Pellizotti.

Cu 60 de km încă de rulat până la linia de sosire, Pellizotti şi Karpets vor fi ajunşi de restul evadaţilor. În timp ce ritmul plutonului s-a înteţit, la trenă instalându-se rutieri de la Saxo Bank, Laurent Lefevre (Bbox) va ataca în grupul de evadaţi urmat de Pellizotti şi Fedrigo. Amaël Moinard (Cofidis) îşi va încerca şi el forţele urmat de Van den Broeck, dar cel care va “cuceri” vârful căţărării de categoria 1-a Col du Petit-Saint-Bernard (22,6 km lungime, 5,1 % pantă medie) va fi acelaşi Pellizotti, care va mai cumula 30 de puncte. În grupul tricoului galben, Andy Schleck va ataca, dar nu va scutura favoriţii. Pentru câteva momente l-am văzut şi pe Armstrong de altădată accelerând. Jens Voigt (Saxo Bank) va fi nefericitul protagonist al unei căzături pe coborârea de pe Col du Petit-Saint-Bernard, fiind transportat cu o ambulanţă la spitalul din Bourg-Saint-Maurice.

Cu 2,8 km până la final, Moinard a fost primul care va ataca în faţă. Va fi ajuns şi următorul atac va veni din partea lui Astarloza, spaniolul ducându-se către victoria de etapă. Cadel Evans (Silence-Lotto) nu va putea ţine ritmul favoriţilor, căzând la general pe locul 17. Cu excepţia a două nume, topul 10 rămâne acelaşi. Rinaldo Nocentini (AG2R La Mondiale) şi Tony Martin (Columbia-HTC) vor aluneca pe 14 şi respectiv 34, locul lor fiind luat de Carlos Sastre (Cérvelo TestTeam) şi Christian Vande Velde (Garmin-Slipstream).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.