ballan turul poloniei 2009În lipsa câştigătorului de anul trecut, germanul Jens Voigt (Saxo Bank) accidentat în Marea Buclă, a 66-a ediţie a Turului Poloniei a revenit campionului mondial Alessandro Ballan de la Lampre. La finalul celor şapte etape programate între 2-8 august, italianul l-a depăşit cu zece secunde pe spaniolul Daniel Moreno (Caisse d’Epargne) şi cu 11 secunde pe norvegianul Edvald Boasson Hagen (Columbia-HTC), care a ocupat locul trei.

Ballan s-a instalat în fruntea clasamentului general în urma victoriei obţinute în manşa a 5-a, evadând dintr-un pluton fragmentat pe parcursul celor 171,5 km presăraţi cu 8 căţărări repertoriate, dar totuşi destul de scurte pentru a face o diferenţă evidentă în fruntea cursei.

Primul tricou galben va fi îmbrăcat în acest tur de Solvenul Borut Bozic (Vacansoleil), care va câştiga etapa de deschidere a competiţiei şi nu îl va pierde nici după manşa secundă câştigată de Angelo Furlan (Lampre-NGC). Cel care îl va deposeda de tricoul de lider va fi André Greipel, rutierului de la Columbia-HTC fiindu-i de-ajuns bonificaţiile obţinute în etapa a 3-a pentru a se “catapulta” pe primul loc. La sfârşitul etapei, germanul va sosi al 3-lea, după Jacopo Guarnieri (Liquigas) şi Allan Davis (Quick Step).

Singurul rutier care va pleca acasă cu două etape câştigate este Edvald Boasson Hagen de la Columbia-HTC, norvegianul învingându-şi adversarii în sprinturile de la finalul etapelor a 4-a şi a 6-a. La finalul manşei a 4-a, coechipierul lui Hagen, André Greipel va fi descalificat, pierzând tricoul de lider în favoarea belgianului Jurgen Roelandts (Silence-Lotto), dar va reuşi să câştige ulterior ultima etapa a Turul Poloniei, competiţie care face parte din circuitul de elită UCI ProTour din 2005.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.