cunegoÎn prima etapă cu adevărat montană Damiano Cunego (Lampre) a atacat pe ultima căţărare dintr-un grup restrâns de urmăritori, prinzându-l la mai puţin de 2 kilometri de linia de sosire pe David Moncoutie (Cofidis), ultimul supravieţuitor dintre fugarii zilei. Francezul va sosi al doilea, a treia treaptă a podiumului revenindu-i lui Robert Gesink (Rabobank), cel care a plecat în spate din grupul favoriţilor. Cadel Evans (Silence-Lotto) a preluat conducerea clasamentului general, trecând linia de finish al 4-lea, cu o intârziere de 44 secunde faţă de Cunego. Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) şi Samuel Sanchez (Eusakaltel) au urcat şi ei pe locurile doi şi trei în ierarhia generală.

Etapa care a pregătit un traseu în lungime de 204,7 km desfăşuraţi între Alzira şi Alto de Aitan, cu 4 căţărări de cat. a 3-a, 3 căţărări de cat. a 2-a şi o ascensiune de categorie specială la final a avut ca protagonişti 6 rutieri ce se vor desprinde la kilometrul 37. Pieter Weening (Rabobank), David Moncoutie (Cofidis), Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Sébastien Hinault (AG2R La Mondiale), Paul Voss (Team Milram) şi William Bonnet (BBox Bouygues Telecom) vor colabora bine, până în momentul când Caisse d’Epargne s-a implicat la trenă. Voss, Bonnet, Hinault şi Weening se vor pierde pe traseu, pe ultima căţărare – Alto de Aitana (HC, pantă medie 5,7 %, pantă maximă 9%) în faţă rămânând Moncoutie şi Hoogerland.

După momentul în care cei doi au trecut pe lângă borna ce indica 6 km până în vârf Moncoutie se va “descotorosi” de olandez, în spate formându-se un grup al favoriţilor ce îi conţinea pe Evans, Valverde, Basso, Cunego. Plin de prospeţime Cunego va accelera cu 2 km înainte de final şi-l va ajunge pe Moncoutie în ultimul kilometru. Un alt rutier care a atact pe final a fost Gesink, care va prinde ultima treaptă a podiumului etapei.

Un important adandon al zilei este cel al luxemburghezului Andy Schleck (Saxo Bank) care a părăsit întrecerea, acuzând crampe la stomac.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.