turul spaniei etapa 12Ryder Hesjedal (Garmin-Slipstream) devine primul canadian care a reuşit să obţină o victorie în Turul Spaniei, la sfârşitul etapei a 12-a a actualei ediţii a competiţiei iberice. La capătul celor 13,3 km ai ascensiunii Alto de Velefique, Hesjedal l-a devansat pe spaniolul David Garcia (Xacobeo Galicia). Supravieţuind atacurilor lui Ezequiel Mosquera (Xacobeo Galicia) şi Robert Gesink (Rabobank), Alejandro Valverde (Caisse d’Epargne) şi-a păstrat tricoul auriu câştigat cu 4 zile înainte. Gesink a fost singurul favorit care a câştigat timp în raport cu liderul clasamentului general. Plasat al trei-lea la sfârşitul manşei, olandezul a obţinut un bonus de 8 secunde, aflându-se acum la 18 secunde în spatele lui Valverde şi 11 faţă de Cadel Evans (Silence-Lotto).

Etapa a purtat cei 175 rutieri rămaşi în cursă pe un traseu valonat de 179,3 km ce a presupus traversarea căţărării de categoria 1-a Alto de Velefique, la începutul manşei şi la final, precum şi a altor două căţărări intercalate între cele două ascensiuni – Calar Alto (cat. 1-a) şi Castro de Filabres (cat.a 3-a).

Soarta etapei a fost pecetluită chiar de la prima ascensiune a căţărării Alto de Velefique, când Hesjedal, Garcia, Javier Ramírez (Andalucía-Cajasur), Oscar Freire (Rabobank), Alexander Vinokourov (Astana), Bingen Fernández (Cofidis), Julien El Farès (Cofidis), Borut Bozic (Vacansoleil), Julián Sánchez (Contentpolis-Ampo), Pierrick Fédrigo (Bbox Bouygues Telecom) şi Stuart O’Grady (Saxo Bank) au evadat la kilometrul 27 al etapei. După încă 20 de kilometri parcurşi li se va alătura Arkaitz Durán (Fuji-Servetto), în timp ce pe următoare căţărare – Calar Alto, la kilometrul 109 Vinokourov va pierde contactul cu plutonul fruntaş, pe ultima căţărare a zilei abandonând competiţia.

Garcia, va ataca pe finalul ascensiunii pe Castro de Filabres. Ramírez va răspunde şi va trece primul peste vârf. Spaniolul va fi însă primul care va aborda ultima căţărare a zilei cu un avans de 30 de secunde faţă de restul evadaţilor şi 4 minute faţă de grupul tricoului auriu. Liquigas, pentru Basso şi Rabobank, pentru Gesink, au apărut în fruntea plutonului, urmaţi îndeaproape de rutierii de la Caisse d’Epargne. Dar la 10 km de finish lucrurile au început să se precipite în grupul evadaţilor, unde Garcia era în frunte urmat la 30 secunde de Hesjedal şi Sánchez. 4 km mai târziu Hesjedal îl ajunge pe Garcia. Spaniolul va refuza a colobora la trenă având un coechipier în spate care a atacat – Mosquera. La 1,5 km de final va ataca şi Gesink, îl va prinde pe Mosquera, dar nu şi pe Hesjedal şi Garcia. Canadianul simţind ameninţarea din spate va accelera pe ultimii 500 de metri şi va termina etapa la 1 secundă de Garcia, Gesink ocupând ultima treaptă a podiumului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.