podium turul spaniei 2009Vineri, 18 septembrie, s-a desfăşurat etapa nr. 19, din Turul Spaniei 2009, între localităţile Avila şi La Granja, pe o distanţă totală de 179,8 km. A fost ultima etapă de munte din ediţia din acest an a Turului Spaniei, cu 3 căţărări de categoria 1 (de 2 ori Puerto de la Navacerrada şi Puerto de laMorcuera) şi una de categoria a 3-a (Puerto del Leon) şi a revenit rutierului spaniol Juan Jose Cobo, care a atacat cu 3 km înainte de final. În bătălia pentru tricoul de lider, Valverde a profitat de căzătura lui Gesink, şi de bonificaţiile acordate, la sprint şi pentru locul 2 în etapă, pentru a mai pune câteva secunde între el şi adversarii săi, singurul care a reuşit să mai limiteze diferenţa a fost Cadel Evans care a venit al treilea. Astfel la finalul etapei 19, Valverde era lider cu 1 minut şi 26 secunde în faţa lui Samuel Sanchez şi cu 1 minut şi 45 de secunde în faţa lui Ivan Basso.

Sâmbătă, 19 septembrie, a fost etapa 20 dedicată unui contratimp individual pe distanţa de 28 km, desfăşurat la Toledo. Cel mai rapid s-a dovedit a fi britanicul David Millar, urmat la 5 secunde de Samuel Sanchez şi la 9 secunde de Cadel Evans. Valverde a reuşit să nu piardă prea mult timp în raport cu Sanchez, spaniolul venind la 36 de secunde în urma învingătorului, păstrându-şi tricoul auriu pentru un avans de 55 de secunde în faţa lui Samuel Sanchez. Pe locul 3 la general a urcat australianul Cadel Evans, fiind cu 1 minut şi 32 de secunde în urma lui Valverde.

Duminică, 20 septembrie, in ultima etapa a Turului Spaniei 2009, cicliştii au avut de parcurs 110 km între Rivas şi Madrid. Cum era de aşteptat a fost o etapă festivă, cicliştii sărbătorind un Tur al Spaniei, reuşit sau mai puţin reuşit (după caz), au discutat între ei mai mult ca de obicei, au vorbit la telefon, şi nu în ultimul rând au băut şampanie. Etapa s-a hotărât la sprint, cel mai bun sprinter din pluton s-a dovedit a fi Andre Greipel (Columbia HTC), care s-a impus în faţa lui Daniele Bennati (Liquigas) şi a lui Borut Bozic (Vacansoleil).

Valverde şi-a păstrat tricoul de lider, câştigănd astfel ediţia Turului Spaniei 2009, pe locul doi s-a clasat un alt spaniol Samuel Sanchez iar pe trei australianul Cadel Evans. În clasamentul sprinterilor, Greipel (150 puncte) s-a impus în faţa lui Valverde (111 puncte) şi a lui Daniele Bennati (101 puncte), iar în ierarhia căţărătorilor liderul a fost David Moncoutie (186 puncte), urmat de David De La Fuente (99 puncte) şi de Julián Sánchez (73 puncte).

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.