campionatele mondiale mendrisio cadel evansMai aşteptată decât proba de contratimp a fost cu siguranţă proba de fond. Un atac îndrăzneţ plasat înaintea de ultima ascensiune a căţărării Novazzano i-a adus australianului Cadel Evans victoria în proba masculină. Un alt atac solitar dat tot în ultima tură îi va aduce italiencei Tatiana Guderzo medalia de aur în proba feminină, în timp ce cu suportul unei puternice echipe franceze, Romain Sicard va câştiga proba la U23.

Prima jumătate a cursei la elite masculin, care a presupus parcurgerea a 19 ture de 13,8 km a fost animată de o evadare formată devreme în cursă. Iniţial formată din 6 oameni, grupul fugarilor va număra ulterior 10 rutieri, printre care se afla în mod surprinzător şi Andre Greipel (Germania).

O dată cu circuitul cu numărul 11 un grup de 9 rutieri, printre care Ballan, Scarponi, Visconti (din echipa Italiei), Joaquin Rodriguez (Spania), elveţianul Albasini, olandezul Hoogerland va fi urmărit de un alt grup de 20 de oameni dintre care nu vor lipsi belgianul Tom Boonen, Luca Paolini (Italia), australianul Michael Rogers, Kim Kirchen (Luxemburg) sau Carlos Barredo (Spania). Cele 2 grupuri vor joncţiona, în spate formându-se la iniţiativa lui norvegianului Edvald Boasson Hagen un alt grup de urmăritori.

Ostilitătile se vor declanşa în penultina tură când pe coborârea de pe ascensiunea Acqua Fresca Cancellara a atacat, apropiindu-se de cei rămaşi din fosta evadare – Kim Kirche, elveţianul Oliver Zaugg, Luca Paolini şi belgianul Greg Van Avermaet. Damiano Cunego şi Philippe Gilbert îi vor urma exemplul lui Cancellara, alăturându-se grupului de frunte. Pe următoarea căţărare – Novazzano, se vor remarca Filippo Pozzato şi Ivan Basso, dar vor urma atacurile lui Alexandre Vinokourov şi Alexandr Kolobnev (Russia) în încercarea de a ajunge grupul lui Cancellara.Elveţianul va fi ajutat doar de conaşionalul său, în timp spaniolul Samuel Sanchez va refuza să treacă la trenă.

În faţă vor rămâne 9 oameni, Joaquin Rodriguez atacând pe ultima ascensiune a zilei. Kolobnev şi Evans se vor arunca şi ei după spaniol. Evans se va desprinde lăsându-i în urmă pe Alexander Kolobnev şi Joaquin Rodriguez care vor trece linia de sosire la 27 secunde în spatele australianului.

În cursa feminină cele 9 tururi a câte 13,8 km fiecare italianca Tatiana Guderzo va ataca dintr-un grup de 4 rutiere devansându-le cu 19 secunde pe pe olandeza Marianne Vos (Netherlands), conaţionala sa Noemi Cantele şi pe americanca Kristin Armstrong, aflată la ultima sa cursa ca profesionistă. Campioana de anul trecut, Nicole Cooke (Marea Britanie) a abandonat în turul al 5-lea.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.