Anul acesta Campionatele Mondiale la Ciclocros au fost organizate în oraşul Tabor, situat în regiunea Boemia de Sud a Cehiei. Şi se pare că locaţia a purtat noroc gazdelor, campionatele fiind deschise de cehul Tomas Paprstka, care a câştigat competiţia dedicată juniorilor, în timp ce Zdenek Stybar s-a impus în cursa masculină a elitelor. La feminin belgiana Marianne Vos a câştigat al treilea titlu de campioană mondială, iar în competiţia U23 Pawel Szczepaniak a devenit primul polonez care a câştigat Campionatele Mondiale de Ciclocros.

Prima competiţie a campionatelor 2010, desfăşurate week-end–ul acesta pe un circuit de 3,32 kilometri, a fost cea a juniorilor. Cicliştii vor rula relativ compact, până în tura a treia cand cehul Tomas Paprstka se va instala în fruntea cursei pe care o va şi câştiga, cu o jumatate de lungime de bicicletă în faţa francezului Julian Alaphilippe. La 9 secunde în spate va sosi şi Emiel Dolfsma (Olanda).

În al doilea circuit din cele şapte ale cursei U23, Pawel Szczepaniak se va distanţa nemaifiind ajuns până la finalul competiţiei. Va fi urmat la 20 secunde de fratele său Kacper Szczepaniak şi francezul Arnaud Jouffroy.

Cele cinci ture ale cursei feminine vor fi parcurse cel mai rapid de Marianne Vos, olandeza devenind a doua oară consecutiv şi a treia oară în cariera sa campioană mondială. Nici temparaturile sub zero grade, nici traseul alunecos şi tehnic nu o vor impiedica pe Vos să preia conducerea pe parcursul celui de-al doilea circuit şi să treacă linia de sosire după 42’59”, urmată fiind la 45 secunde de germana Hanka Kupfernagel, de cinci ori campioană a lumii. Podiumul a fost completat de o altă olandeză, Daphny Van Den Brand.

Bucurându-se de prezenţa soarelui, competiţia masculină la elite a fost dominată de cehi şi belgieni. Philip Walsleben a fost singurul care nu a luat startul din cei 66 de ciclişti. Deşi a plecat bine la mijlocul primei ture Zdenek Stybar va avea o problemă cu pedala dreaptă a bicicletei, fiind nevoit să o înlocuiască şi pierzând timp. În fruntea cursei se vor instala Klaas Vantornout (Belgia), Radomir Simunek (Cehia), Sven Nys (Belgia), Christian Heule (Elveţia), Francis Mourey (Franţa), Gerben De Knegt (Olanda), Kevin Pauwels (Belgia). În următoarele două ture Simunek, Heule, Vantornout şi Stybar vor ajunge în faţă, urmaţi de Martin Bina (Cehia). Trecând peste problema tehnică avută la începutul cursei, Stybar va accelera pe parcursul turei a şasea, creând o bordură de 18 secunde faţă de urmăritori. Cu două circuite înainte de final Vantornout a rămas singurul urmăritor al cehului, în timp ce Nys şi Bina se luptau pentru locul trei. Vantornout va încheia al doilea, la 20 secunde de Stybar, Nys reuşind să îl întreacă cu două secunde pe cehului Bina.

Clasament juniori
1 Tomas Paprstka (Cehia)      40’30”
2 Julian Alaphilippe (Franta)
3 Emiel Dolfsma (Olanda)      9”

Clasament U23
1 Pawel Szczepaniak (Polonia)      55’37”
2 Kacper Szczepaniak (Polonia)     20”
3 Arnaud Jouffroy (Franta)           21”

Clasament elită masculin
1 Zdenek Stybar (Cehia)          1h08’58”
2 Klaas Vantornout (Belgia)       21”
3 Sven Nys (Belgia)                    38”

Clasament feminin
1 Marianne Vos (Olanda)                  42’59”
2 Hanka Kupfernagel (Germania)      45”
3 Daphny Van Den Brand (Olanda)   1’02”

4 COMENTARII

 1. Am urmarit si eu cursa de elite masculin. mi s-a parut interesant dat fiind faptu ca e pt prima data cand am vazut o cursa de genu asta cap-coada. Am urmarit cursa pe un blog , nustiu, cred ca belgian , nu am inteles nimic din comentariu , decat numele ciclistilor :), dar pertotal mi-as dori sa vad live o cursa de genu. am inteles ca la noi sunt putine , f putine si deja s-au dus toate :-j. numai bine.

 2. Nu vad nicaieri in articol mentionata prezenta Romaniei la aceste Mondiale desi Eduard Grosu a terminat pe locul 27 la juniori, o performanta zic eu pentru ciclismul romanesc, dupa ce in primele doua ture a fost pe locurile 12-13 conform celor spuse de Edy pe blogul sau: http://www.edygrosu.blogspot.com.

  Inca o dovada ca nu stim sa ne promovam valorile, tocmai pe un site de ciclism. Ce ne astemptam atunci de mass-media romaneasca?? Asteptam sa moara cate un ciclist roman ca sa ii recunoastem valoare? (a se vedea cazul lui Mogos).

 3. Persoana care a postat acest articol nu avea de unde sa stie ca un roman a participat, tocmai pentru ca este putin greu sa afli acest lucru daca nu esti „in paine”(persoanele care posteaza pe ciclism.ro o fac benevol, fara a fi remunerate).

  Poate ca daca prietenii tai de la FRCT ar trimite un comunicat de presa atunci cei care se ocupa de pagina ciclism.ro ar publica performanta lui Edi.

  Multumim oricum ca ai precizat faptul ca Eduard Grosu a terminat pe locul 27.

  Ps: Intra mai nou in fisa postului comentariile pe ciclism.ro?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.