Cu toate că au avut loc câteva curse profesioniste de ciclism, putem spune că adevăratul sezon competiţional începe undeva între Paris şi Nisa. Paris-Nisa este supranumită „cursă către soare”, traseul său traversând teritoriul Franţei din zona central-nordică a Franţei spre zonele însotite ale Coastei de Azur.

Pologul care a deschis competiţia a fost organizat astăzi în comuna, Montfort-l’Amaury localizată în sud vestul Parisului. Traseul a fost unul scurt, dar tehnic, o buclă de doar 8 kilometri, cu o mică căţărare de categoria a 3-a – Côte de Boursouffle (0,6 km, pantă medie 6 %) şi o altă denivelare la kilometrul 5,7 , dar şi cu câteva porţiuni de drum pavat în primii kilometri.

La capătul celor 8 km singurii rutieri care au coborât sub limita de 11 secunde au fost Lars Boom (Rabobank) – 10’56” şi Jens Voigt (Saxo Bank) – 10’59”, germanul demostrând că este total refăcut după căzătura de anul trecut din Tturul Franţei.

Americanul Levi Leipheimer (RadioShack), ce îi va fi alături lui Armstrong în Marea Buclă s-a clsat al treilea, la 6 secunde de Boom. Cu acelaşi timp de 11’02” va încheia ziua şi Alberto Contador, “călare” pe noul model de biciclewtă de contratimp Specialized Shiv. Tipul 5 a fost completat de tânărul slovac Peter Sagan (Liquigas-Diomo). Învingatorul de anul trecut, Luis Leon Sanchez (Caisse d’Epargne) a încheiat pe locul 8 la 12 secunde le câştigătorul prologului.

În completarea celor 1321,5 km vor urma alte 7 etape:

Etapa 1 – Luni (8 martie): Saint-Arnoult-en-Yvelines – Contres, 203,5 km
Etapa 2 – Marţi (9 martie): Contres – Limoges, 201,5 km
Etapa 3 – Miercuri (10 martie): Saint-Junien – Aurillac 208 km
Etapa 4 – Joi (11 martie): Maurs – Mende 208 km
Etapa 5 – Vineri (12 martie): Pernes-les-Fontaines – Aix-en-Provence 153,5 km
Etapa 6 – Sâmbătă (13 martie): Peynier – Tourrettes-sur-Loup 220 km
Etapa 7 – Duminică (14 martie): Nice – Nice 119 km

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.