Rezistând mai multor atacuri ale adversarilor pe ultima căţărare a ultimei etape a “Cursei către Soare” Alberto Contador şi-a asigurat victoria finală, repetând performanţa din 2007. Liderul clasamentului căţărătorilor, Amaël Moinard (Cofidis Le Credit En Ligne) a câştigat etapa finală, 119 kilometri care au debutat şi s-au încheiat cu traversarea cunoscutei Promenade des Anglais pe malul Mării Mediterane, în Nisa.

Moinard va pleca în apropierea primei căţărări a etapei – Col de la Porte (cat. 1-a, 7,2 km lungime, 7,2 % pantă medie) pentru a-şi consolida pozţia de lider al căţărătorilor, urmat fiind de Thomas Voeckler (Bbox Bouygues Telecom). Vor lua un avans de 2 minute până la a doua căţărare, cea de pe La Turbie (cat. 1-a, 7,6 km lungime, pantă medie 4,8 %) şi se vor căţăra în această formaţie şi pe ultima ascensiune – Col d’Eze (cat. 1-a, 4,2 km lungime, pantă medie 6,8 %), nemaifiind ajunşi până la final.

Contador va pleca în urmărirea fugarilor şi îi va lua în spate şi pe Luis Leon Sanchez, Valvede, Reine Taaramae (Cofidis) şi Joaquim Rodriguez (Katusha). Voeckler se va panica simţind suflarea urmăritorilor şi va conduce sprintul final, dar va fi întrecut pe linia de sosire de colegul său de evadare. Contador va face faţă atacurilor adeversailor de la Caisse d’Epargne pe ultima căţărare, terminând cursa pe locul 10. Valverde va încheia ziua pe locul trei, iar cu cele trei secunde de bonificaţie s-a apropiat la general la 11 secunde de Contador. Podiumul final a fost completat de Luis Leon Sanchez, învingătorul din 2009.

Dacă podiumul competiţiei a fost dominat de spanioli, slovacul Peter Sagan (Liquigas – Doimo) a terminat în fruntea clasamentului pe puncte, Amaël Moinard (Cofidis Le Credit En Ligne) a fost cel mai bun căţărător, iar Roman Kreuziger (Liquigas – Doimo) cel mai bun tânăr.

Clasament general final

1     Alberto Contador (Spa) Astana                            28h35’35”      
2     Alejandro Valverde (Spa) Caisse d’Epargne             +11″     
3     Luis-Leon Sanchez (Spa) Caisse d’Epargne             +25″     
4     Roman Kreuziger (Ceh) Liquigas – Doimo                +26″     
5     Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel – Euskadi              +30″

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.