Oscar Freire (Rabobank) a obţinut a treia sa victorie, după cele din 2004 şi 2007 în prima mare clasică a sezonului, Milano-San Remo, ajunsă anul acesta la cea de-a 101 ediţie. Dintr-un grup de 25 de rutieri, spaniolul s-a poziţionat perfect pentru sprintul final, învingându-i pe Tom Boonen (Quick Step) şi Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini).

Chiar din primii kilometri, trei rutieri se vor desprinde şi vor fi lăsaţi în faţă mai bine de 200 kilometri, în perspectiva unui traseu de 298 km, avansul lor crescând până la peste 22 minute. Echipele spinterilor cu pretenţii la sprintul final nu vor rămâne însă indiferente, înăsprind ritmul în pluton pe măsură ce Passo del Turchino se întrezărea pe traseu. Nu vor fi ajunşi până în vărf, iar coborârea s-a dovedit nefastă pentru unii rutieri. O căzătură a rupt plutonul urmăritor în două, învingătorul din 2009 Mark Cavendish (HTC-Columbia) pierzând teren. Cei trei rutieri italieni evadaţi: Fabrice Piemontesi (Androni Giocatolli), Aristide Ratti (Carmiooro NGC) şi Diego Caccia (ISD-Neri) vor fi înglobaţi în pluton cu 81 de kilometri încă de rulat.

A venit rândul francezului Maxime Bouet (AG2R) să îşi încerce norocul, dar fără succes, fiind ajuns. Ucraineanul Dmitri Grabovskyy (ISD-Neri) plecat în urmărirea francezului a mai rezistat în frunte până pe penultima căţărare, cea de pe Cipressa, unde rusul Alexander Kolobnev (Katiusa) şi francezul Yoann Offredo (Francaise des Jeux) vor încerca un atac.Bătălia decisivă a început abia pe ultima căţărăre, Poggio, cu Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) în fruntea plutonului. Michael Rogers (HTC-Columbia), Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto), Filippo Pozzato (Katusha) şi ulterior Vincenzo Nibali (Liquigas) vor încerca să se distanţeze.

Echipa Liquigas condus plutonul spre finish, iar cel care a profitat cu adevărat a fost spaniolul, Oscar Freire care s-a impus net în faţa lui Tom Boonen şi a italianului Alessandro Petacchi, în cea mai lungă cursă de o zi din calendarul UCI.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.