Înaintea Olimpiadei din 2012 din Londra, ciclismul de pistă ne va mai încânta cu campionatele mondiale din 2011 Olanda şi 2012 Australia, în timp ce anul acesta Campionatele Mondiale au avut loc la Copenhaga, în Danemarca, aducând nume importante.

Prima zi putem spune că a fost una a Australiei, care prin Anna Meares şi Cameron Meye a revendicat medalii de aur în probele de contratimp 500 m feminin şi respectiv cursa pe puncte.

Este a doua oară consecutiv când Cameron Meye îmbracă tricoul de campion mondial, australianul învingându-l net olandezul Peter Schep cu mai mult decât dublu la puncte. Daca cei doi au adunat 70, respectiv 33 de puncte, cehul Milan Kadle cu ale sale 27 de puncte cumulate pe cei 40 de kilometri parcurşi a urcat pe a treia treaptă a podiumului. Anna Meares s-a impus în proba de contratimp 500 m, ocupanta locului doi, Simona Krupeckaite fiind mulţumită doar cu faptul ca australiana nu a reuşit să scadă sub recordul său olimpic. Timpul Annei – 33.381 secunde a fost cu doar 85 milisecunde mai slab decât recordul lituaniencei stabilit anul trecut la Pruszkow în Polania. Medalia de broz a revenit Olgăi Panarina (Belarus).

După o periodă îndelungată în care a avut probleme cu spatele, campioana din 2006 şi 2007, Sarah Hammer revine şi câştigă calificările şi finala probei de urmărire feminin (3 km). Americanca a fost cu două secunde şi jumătate mai rapidă decât britanica Wendy Houvenaghel. Sprintul pe echipe la masculin a revenit echipei Germaniei prin Robert Förstemann, Maximilian Levy şi Stefan Nimke, francezilor Grégory Baugé, Michael d’Almeida şi Kévin Sireau revenindu-le medalia de argint. Bronzul a revenbit Marii Britanii în lupta cu China.

Seria victoriilor a continuat pentru Australia şi în ziua ce a urmat, echipa feminină de sprint (Anna Meares şi Kaarle McCulloch) câştigând proba în faţa echipei Chinei şi stabilind un nou record, coborând cu timpul de 32,923 sub bariera 33 secunde. Tot echipa Australiei, formata din Ashlee Ankudinoff, Sara Kent şi Josephine Tomic s-a impus şi în proba de urmărire pe echipe feminin, în faţa Marii Britanii, în timp ce Noua Zeelandă a încheiat proba de locul 3.

Proba masculină de urmărire individual a fost dominată de Taylor Phinney , americanul apărându-şi titlul de campion şi învingându-şi colegul de la echipa Trek-Livestrong, neozeelandezul Jesse Sargent. Danezul Alex Rasmussen a adus zâmbetul pe buzele gazdelor cu victoria din proba de scratch. Rasmussen va evada cu 35 de ture înainte de final, luandu-l cu el pe Kazuhiro Mori (Japan) şi punând un tur între ei şi restul plutonului. Curând li se va alătura Juan Esteban Arango Carvajal (Columbia), care va reuşi să îi şi „fure” medalia de argint japonezului, care se va clasa în cele din urmă pe locul 3. Chris Hoy a adus şi primul aur pentru Marea Britanie în proba de keirin, impunându-se în faţa lui Azizulhasni Awang (Malaiezia) şi Maximilian Levy (Germania). Este al 10-a tricou de campion mondial al britanicului.

Din nou australienii au fost cei mai buni, de data asta la urmărire pe echipe masculin. Tânărul cvartet Jack Bobridge (20 ani), Rohan Dennis (19 ani), Michael Hepburn (18 ani) şi Cameron Meyer (22 ani) a reuşit chiar să bată vechiul record mondial cu 2 secunde şi jumătate, încheind proba după 3’55,654”. Britanicii şi neo-zeelandezii au trebuit să se mulţumească cu locurile 2, respectiv 3.

Podiumul din proba de contratimp 1 kilometru a fost acelaşi ca şi la campionatul din 2008 de la Manchester, olandezul Teun Mulder obţinând o performanţă cu exact o secundă mai bună, fiind urmat de aceeaşi francezi Michaël D’Almeida şi François Pervis. Învingătorul de anul trecut Stefan Nimke (Germania) s-a clasat abia pe locul 4. Australia a continuat să adume medalii de aur şi în proba de Madison unde Cameron Meyer şi Leigh Howard au făcut legea adunând 16 puncte, pentru a lăsa doar 6 puncte echipei Franţei şi 5 celei a Belgiei.

Reuşind să evite cele două căzături de pe parcursul probei feminine de scratch, franţuzoaica Pascale Jeuland a învins-o pe cubaneza Cuban Yumari Gonzalez şi australianca Belinda Goss. În proba de omnium s-a impus canadianca Tara Whitten, în fiecare din probe remarcându-se Yvonne Hijgenaar (Olanda) care a parcurs cel mai rapid cei 200 de metri ai primei probe, ajungând la o medie orară de 63 km/h, precum şi în proba de contratimp 500 m; Charlotte Becker (Germania) a învins în proba de scratch, după ce campioana de anul trecut, Josephine Tomic s-a văzut nevoită să se retragă după a căzătură, iar Sarah Hammer (SUA) a fost cea mai bună în proba de urmărire individuală, Tatsiana Sharakova (Belarus) adunând 15 puncte în proba de 10 km.

Tara Whitten nu se va mulţumi doar cu proba de omnium, canadianca se va impune şi în proba pe puncte, cumulând 36 de puncte pe lungimea celor 25 de kilometri. În proba de Keirin campioana olimpică la sprint Victoria Pendleton va fi întrecută de Simona Krupeckaite, locul 3 revenind Olgăi Panarina din Belarus.

Din 2006 încoace Gregory Bauge a luat căte o medalie de aur la mondiale, iar anul acesta s-a întâmplat în proba de urmărire individuală, pentru al doilea an consecutiv. La masculin proba de omnium va reveni britanicului Edward Clancy, care de-altfel s-a impus şi în proba de 1 kilometru contratimp. Punctele cumulate de Leigh Howard (Australia) l-au clasat pe locul doi, în timp ce Taylor Phinney (SUA) va ocupa ultima treaptă a podiumului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.