Cu toate că părea o etapă de plat ce nu va da bătăi de cap rutierilor, etapa a treia a provocat schimbări importante în clasamentul general. Numeroasele căzăturile ce s-au produs pe ultimii 10 kilometri şi vântul puternic de pe coasta Mării Nordului au dus la ruperea plutonul în mai multe grupuri. Prins în spate Cadel Evans a pierdut îndeajuns timp pentru a preda tricoul roz kazahului Alexander Vinokourov (Astana). Nici spinterii nu au avut mai multă baftă, goana finală fiind câştigată de belgianul Wouter Weylandt (Quick Step), care i-a întrecut pe australianul Graeme Brown (Rabobank) şi germanul Robert Forster (Milram), obţinând cea mai importantă victorie a carierei sale de până acum.

La kilometrul 2 din cei 224 ai etapei dintre Amsterdam şi Middelburg, trei rutieri au evadat. Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), Jérome Pineau (Quick Step) şi Tom Stamsnijder (Rabobank) au petrecut 132 de kilometri în această formaţie, înainte de a fi ajunşi. La 30 de kilometri de final una din multele căzături îl va scoate pe Christian Vandevelde (Garmin) din competiţie, suferind o fractură de claviculă. Nici britanicul Bradley Wiggins (Sky) nu a fost ocolit de neşansa unei căzături, pierzând nu mai puţin de patru minute în raport cu învingătorul, în timp ce Cadel Evans s-a văzut nevoit a duce trena în ultimii 4 kilometri pentru a recupera parte din timpul pierdut din cauza căzăturilor ce au rupt plutonul.

În faţă Weylandt a profitat de munca celor de la HTC-Columbia pentru André Greipel, trecând primul linia de sosire, germanul ratând pentru a doua etapă la rând ocazia unei victorii şi încheind manşa pe poziţia a şasea. O surpriză a venit şi din partea australianului Richie Porte de la Saxo Bank, care a urcat pe locul doi la general.

După o zi de pauză, miercuri Il Giro aduce cicliştii pe teritoriul Italiei, pregătindu-le o etapă de contratimp pe echipe, între Savigliano şi Cuneo (32,5 km).

Clasament general după etapa a 3-a
1     Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana                  10h07’18”      
2     Richie Porte (Aus) Team Saxo Bank                      +0″
3     David Millar (GBr) Garmin – Transitions                +1″     
4     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                      +5″     
5     Marcel Sieberg (Ger) Team HTC – Columbia        +7″

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.