Mulţi probabil se aşteptau ca etapa a şaptea a Turului Italiei să aducă mici modificări în clasamentul general, dar puţini ar fi putut să prevadă răstunarea lui efectivă. Manşa a revenit australianului Cadel Evans (BMC Racing Team), campionul mondial impunându-se cu un avans de două secunde în faţa italianului Damiano Cunego (Lampre) şi a kazahului de la Astana, Alexandre Vinokourov. De-altfel Vinokourov a reintrat în posesia tricoului roz pe care l-a pierdut cu 3 etape în urmă, Vincenzo Nibali (Liquigas) nereuşind să ajungă grupul fruntaş, după ce cu 32 kilometri înainte de final a fost implicat într-o cazătură impreună cu alti trei coechipieri.

Un rol esenţial în economia cursei l-a avut ploaia torenţială şi de cele două sectoare de Strade bianche (străzi albe), porţiuni acoperite de pământ pe care le regăsim în clasica Montepaschi Stade Bianche Eroica, ce au însumat 14,5 kilometri din cei 222 km dintre Carrara şi Montalcino.

Curajoşii zilei au fost Rick Flens (Rabobank) şi Nicki Sørensen, rutieri ai echipei Saxo Bank, care au evadat la kilometrul 60 al etapei. Se vor menţine la un avans considerabil de pluton până la momentul în care traseul dintr-un plat relativ s-a transfornat într-unul deluros, cei doi find ajunşi pe a două căţărare a zilei, Passo del Rospatoio, cu 41 kilometri înainte de finish. Nu doar pentru cei doi căţărarea a fost nefastă, pe coborâre patru rutieri ai echipei Liquigas, printre care şi Nibali, purtătorul tricoului de lider au căzut.

Înainte ca italianul să revină în cursă, în frunte s-a format un grup de elită care îi va conţine pe Vinokourov, Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), Thomas Rohregger, Linus Gerdemann (Milram), Jan Bakelants (Omega Pharma – Lotto) şi ulterior şi pe Cadel Evans (BMC Racing Team) şi Filippo Pozzato (Katusha). În momentul în care fruntaşii abordau prima secţiune de „străzi albe”, Nibali era deja la 1’30” în spate.

Au urmat câteva atacuri ale lui Vinokourov contracarate de Evans, pe care l-a ajutat experienţa din perioada când era ciclist de montain-bike. Pe ultima căţărare, de cei doi se vor mai ţine doar Garzelli, Cunego, Marco Pinotti (HTC-Columbia), John Gadret (Ag2R-La Mondiale) şi David Arroyo (Caisse d’Epargne). Pe final, deşi Vinokourov părea mai spinten, Cadel Evans va trece linia de sosire cu două secunde în faţa lui  şi a lui Cunego. Nibali va întârzia exact două minute, căzând la general pe locul 5. Un alt pierzător pare a fi Carlos Sastre, care a sosit în cadrul etapei cu o întârziere de 5’20”, în ierarhia generală fiind clasat pe locul 24.

Clasament general după etapa a 7-a
1 Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana                     24h09’42”
2 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team                    +1’12”
3 David Millar (GBr) Garmin – Transitions                  +1’29”
4 Vladimir Karpets (Rus) Team Katusha                     +1’30”
5 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                       +1’33”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.