În prima etapă cu final în căţărare, Chris Anker Sørensen (Saxo Bank) a ieşit din ceaţă la propriu, trecând primul linia de sosire după 4 ore 50 minute si 48 secunde de cursă. După jumătate de minut au încheiat cursa şi Simone Stortoni (Colnago-CSF Inox), care a făcut parte, ca şi danezul de la Saxo Bank, dintr-o evadare a 17 rutieri care au plecat cu mai bine de 100 kilometri înainte de final. De altfel cei doi, împreună cu Evgeni Petrov (Katusha), ocupantul locului patru au fost singurii supravieţuitori ai evadării. Din pluton, Xavier Tondo (Cervélo TestTeam) a fost curajosul care a plecat cu patru kilometri înainte de linia de sosire, pe care o va trece al treilea, completând podiumul etapei.

Deşi plasată la final, căţărarea de pe Monte Terminillo (16 km lungime, 12% pantă maximă) nu a fost destul de dură pentru a aduce schimbări în partea superioară a clasamentului, nume precum Alexandre Vinokourov (Astana), Cadel Evans (BMC Racing Team), Ivan Basso, Vincenzo Nibali (ambii de la Liquigas-Doimo), Michele Scarponi (Androni Giocattoli), Damiano Cunego (Lampre- Farnese Vini), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) trecând împreună linia de finish la 56’ de învingător.

Cu toate că au fost câteva încercări de evadare plutonul a trecut compact cu Matthew Lloyd (Omega Pharma Lotto) în frunte, peste prima căţărare a zilei, Monte Nibbio. Deşi plecaţi cu mai mult de 100 kilometri până la final, cei 17 evadaţi nu au câştigat un avans prea mare, ei fiind atent supravegheaţi de echipele Astana şi Lampre. În momentul în care a părut că nu  mai există cooperare în evadare, Sørensen a plecat cu 14 kilometri înainte de final, va fi ajuns, dar va pleca din nou, de data asta la un impuls al lui Stortoni, la 10 kilometri de Monte Terminillo. Cu 6 kilometri încă de parcurs Sørensen l-a lăsat în urmă pe italian trecând singur linia de sosire prin ceaţa ce acoperea Monte Terminillo.

Clasament general după etapa a8-a

1     Alexandre Vinokourov (Kaz) Astana              29h01’26”      
2     Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team              +1’12”     
3     Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                  +1’33”     
4     Ivan Basso (Ita) Liquigas-Doimo                        +1’51”     
5     Marco Pinotti (Ita) Team HTC – Columbia          +2’17”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.