De la Alex Zülle nici un alt elveţian nu a mai ieşit victorios într-o etapă în Turul Italiei. La 12 ani de când Zülle câştiga prologul, etapele 6 şi 15 ale Marelui Tur de pe teritoriul Italiei, un alt elveţian s-a impus anul acesta în „etapa regină”, trecând chiar primul peste „Cima Coppi” a actualei ediţii, Pasul Gavia. Johann Tchopp (Bbox Bouygues Telecom), deoarece despre el este vorba, a trecut linia de sosire cu 16 secunde în faţa lui Cadel Evans (BMC Racing) şi 25 faţă de italienii Ivan Basso (Liquigas-Doimo) şi Michele Scarponi (Androni Giocattoli).

Tchopp îşi începea aventura când prima evadare închegată se va contura, la 30 kilometri de la startul etapei care va urma ruta iniţial anunţată, deşi datorită precipitaţiilor abundente fusese pregătită şi un traseu de rezervă. Un alt grup de evadaţi de elită se va forma pe prima căţărare din cele cinci de peste 2000 de metri ale etapei în lungime de 178 km. Marco Pinotti (HTC-Columbia), Carlos Sastre (Cervelo), Alexandre Vinokourov (Astana), Matthew Lloyd (Omega-Pharma) şi Damiano Cunego (Lampre) se vor distanţa de pluton pe căţărarea Forcola di Livigno. Se va rula liniştit peste următoarele două căţărpri – Passo di Eira şi Passo di Foscagno, pentru ca pe mult aşteptata căţărare Gavia Gilberto Simoni (Lampre), aflat pentru ultima oară în Giro şi Tchopp să accelereze la 5 kilometri de vârf. Elveţianul va trece primul căţărarea, descotorosindu-se de italian pe coborâre.

La baza coborârii, în localitatea Ponte di Legno, chiar înaintea ascensiunii finale de pe Passo Tonale Tschopp a atins un avans de un minut faţă de Simoni, care va fi ajuns de Vinokourov, Vladimir Karpets şi Daniele Righi. În grupul tricoului roz un atac furtunos al lui Cadel Evans a zguduit liniştea rutierilor, cu 3 kilometri înainte de finish. Australianul va susţine un ritm alert, dar nu a mai avut timp pentru a-l ajunge pe Tschopp, trecând al doilea linia de sosire. Vinokourov va fi întrecut şi de Ivan Basso şi Michele Scarponi, care au ajuns în această ordine la final, ocupând locurile trei şi patru.

Basso a făcut astfel încă un pas spre victoria finală în ediţia actuală a turului, iar David Arroyo şi-a păstrat locul secund la general, cu o întârziere de 1’ 15” faţă de italianul de la Liquias. Contratimpul de la Verona de mâine pare a da emoţii mai ales lui Vincenzo Nibali şi Michele Scarponi, care îşi vor disputa ultima treaptă a podiumului general final.

Clasament general după etapa a 20-a
1 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Doimo                     87h23’00”  
2 David Arroyo Duran (Spa) Caisse d’Epargne    +1’15” 
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                  +2’56” 
4 Michele Scarponi (Ita) Androni Giocattoli           +2’57” 
5 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team               +3’47”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.