La patru ani de la victoria din 2006 în Turul Italiei, perioadă ce include suspendarea pentru implicarea sa în Operaţiunea Puerto, Ivan Basso (Liquigas-Doimo) a fost „încoronat” ca învingător şi în cea de-a 93 ediţie a competiţiei.

Italianul a încheiat ultima etapă, un contratimp individual organizat în Verona, pe locul 15, la 42 secunde în spatele învingătorului Gustav Erik Larsson (Saxo Bank), cel care a încheiat traseul în 20’19”. Parcursul care a însumat 15 kilometri, cu o scurtă căţărare de categoria a 3-a, cu o pantă maximă de 9%, nu a dat prea mari bătăi de cap medaliatului cu argint la Olimpiada de la Beijing, suedezul întrecându-l cu două secunde pe Marco Pinotti (HTC-Columbia), Alexandre Vinokourov (Astana) ocupând a treia treaptă a podiumului.

Cadel Evans (BMC) a ajuns cu al patrulea timp, în timp ce Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) s-a clasat pe locul 5, la 23 de secunde de Larsson. Michele Scarponi (Androni Giocattoli ) a pierdut 12 secunde faţă de Nibali, coborând în acelaşi timp pe locul patru la general. Bradley Wiggins (Team Sky) considerat favoritul etapei, a terminat cursa abia pe locul 9.

La finalul turului David Arroyo (Caisse d’Epargne) s-a menţinut pe locul doi, urmat de Nibali. De-altfel echipa Liquigas-Doimo s-a clasat pe primul loc în ierarhia pe echipe. Dacă încă s-ar mai fi decernat tricoul negru pentru ultimul rutier care a încheiat competiţia de 3 săptămâni, acesta ar fi revenit italianului Marco Corti (Footon-Servetto) care a pierdut 4h48’55” în raport cu Basso.

Cadel Evans a rămas cu tricoul roşu pe umeri până la final, Matt Lloyd (Omega Pharma-Lotto) şi-a păstrat tricoul verde de cel mai bun căţărător, cel mai bun tânăr fiind declarat Richie Porte (Saxo Bank).

Clasament general Turul Italiei 2010

1 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Doimo                     87h44’01”

2 David Arroyo Duran (Spa) Caisse d’Epargne    +1’51”

3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                  +2’37”

4 Michele Scarponi (Ita) Androni Giocattoli           +2’50”

5 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team               +3’27”

1 COMMENT

  1. Pacat ca nu a castigat Alexandre Vinokourov, dar e bine si asa ca un italian sa castige Turul Italiei, francezii probabil is invidiosi ca ei nu au nici-o sansa in Tour de France, oricum mie imi place cel mai mult Giro d’Italia pe care il consider cel mai frumos tur din lume, iubesc turul Italiei.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.