Ciclistul Matteo Carrara (Vacansoleil) s-a impus în cea de-a 70-a ediţie a Turului Luxemburgului, competiţie folosită de mulţi ciclişti în vederea pregătirii pentru Turul Franţei. Podiumul turului a fost completat de Fränk Schleck (Saxo Bank) şi Lance Armstrong (RadioShack), care deşi a încheiat ultima etapă cu o întârziere de peste 3 minute, americanul a rămas pe a treia treaptă a podiumului general final, fiindcă ecartul a fost anulat datorită condiţiilor meteo neprielnice.

Primul tricou de lider a fost îmbrăcat de Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun), rutierul francez parcurgând cel mai rapid cei 2,659 kilometri ai contratimpului organizat în capitala statului care găzduieşte această competiţie. Este a doua victorie a lui Engoulvent la Luxemburg, după câştigarea prologului şi în 2007, în deschiderea aceluiaşi tur. Lance Armstrong (Radioshack) a încheiat ziua în poziţia a cincea, din cei 124 rutieri care s-au aliniat la start.

Engoulvent a predat tricoul de lider coechipierului său Cyril Lemoine, după ce a încheiat prima etapă, cea dintre Luxemburg şi Hesperange (179,7km) cu o întârziere de 39 secunde. Manşa a revenit italianului Giovanni Visconti (ISD-Neri), care a ajuns la un număr de şase victorii în acest sezon.

Din nou tricoului galben a ajuns pe umerii unui alt rutier în urma etapei a doua, cea mai lungă şi dificilă, Schifflange – Differdange 202,7km. Matteo Carrara de la Vacansoliel va evada împreună cu Fränk Schleck (Saxo Bank) cu 20 kilometri înainte de linia de sosire şi deşi victoria de etapă va reveni luxemburghezului, Carrara a preluat conducerea ierarhiei generale. Schleck a urcat pe locul doi la general la o secunde de italian, Armstrong menţinându-se pe locul trei la 30 secunde distanţă de ocupantul primei trepte a podiumului general.

Etapa a treia a fost una norocoasă pentru Tony Gallopin (Cofidis), care i-a învins la sprintul final pe Giovanni Visconti (ISD-Neri) şi Alexandre Geniez (Skil-Shimano), evadarea zilei fiind neutralizată în tururile de circuit care au încheiat manşa dintre Eschweiler şi Diekirch (191,5 km). Este prima victorie a rutierului în vârstă de 22 de ani, nimeni altul decât nepotul directorului sportiv de la echipa RadioShack, Alain Gallopin.

Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) a câştigat o ultimă etapă scurtată datorită furtunii care s-a abătut asupra zonei unde se aflau localităţile de start şi finish, Mersch şi Luxemburg. După ce evadaţii zilei au fost prinşi, alţi patru rutieri s-au avântat în faţa plutonului: Matteo Carrara, Gorka Izaguirre (Euskaltel), Yokihiro Doi (Skil-Shimano) şi Serguei Ivanov (Katusha). Izaguirre va trece primul linia de sosire, în timp ce Carrara îşi va consolida poziţia la general, câştigând totodată competiţia desfăşurată pe teritoriul Luxenburgului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.