Prologul şi prima etapa a Turului Franţei 2010 au adus cea de-a cincea victorie în această competiţie pentru Fabian Cancellara (Saxo Bank), respectiv Alessandro Petacchi (Lampre). Elveţianul a alergat cei 8,9 kilometri ai prologului de la Rotterdam în fix zece minute, în timp ce italianul Alessandro Petacchi a parcurs cei 223,5 km dintre Rotterdam şi Bruxelles ai primei etape în 5h09’38”.

Doar 10 secunde i-au fost necesare lui Cancellara pentru a-l învinge pe germanul Tony Martin (HTC-Columbia), britanicul David Millar (Garmin-Transition) sosind cu o întârziere de 20 de secunde şi ocupând locul trei. Lance Armstrong (RadioShack) a fost cronometrat la sosire cu al patrulea timp, întârzierea americanului faţă de Cancellara fiind de doar 22 secunde. Alberto Contador (Astana) a pierdut cinci secunde în raport cu Armstrong, ocupând poziţia a şasea. Fraţii Schleck au avut un prolog slab, Frank s-a clasat pe locul 79, la 57 de secunde în urma coechipierului său Cancellara, iar Andy a sosit al 122-lea, la un 1’9”.

La scurt timp după startul etapei ce a urmat, trei rutieri au evadat. Olandezul Lars Boom (Rabobank), belgianul Maarten Wynants (Quick Step) şi Alan Perez Lezaun (Euskaltel) au ajuns la un avans maxim de peste şapte minute. Aventura lor se va încheia la intrarea în ultimii 30 de kilometri. Doar Weynants, căruia i se va alătura campionul Moldovie, Alexander Pliushin (Katiusa), vor mai avea o ultimă svâcnire, dar şi şansa lor s-a irosit în ultimii 9 kilometri.

Un deja vu’ a la Turul Elveţiei etapa 4 s-a întâmplat cu 2 kilometri înainte de final când Cavendish (Team Columbia) a provocat prima căzătură în pluton, antrenându-l de data asta pe spaniolul Oscar Freire (Rabobank). Petacchi se va ţine în roata locotenentului lui Cavandish, Mark Renshaw, trecând în faţa acestuia liania de sosire. O altă căzătură îl va antrena în ultimul kilometru şi pe Fabian Cancellara (Saxo Bank), dar eleveţianul îşi va păstra tricoul galben, clasamentul general rămânând neschimbat în partea superioră.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.