După încercarea nereuşită de a câştiga etapa precedentă, Alexander Vinokourov (Astana) s-a impus în etapa a 13-a a Turului Franţei. Kazahul şi-a lansat atacul învingător pe cei 7,5 km ai ultimei din cele cinci căţărări ale etapei, parcurgând cei 196 km ai manşei în 4h26’26”. 13 secunde mai târziu Mark Cavendish (HTC-Columbia) a condus plutonul urmăritor peste linia de sosire, urmat de Alessandro Petacchi (Lampre), care a şi preluat tricoul verde de la Thor Hushovd (Cervelo), norvegianul sosind pe locul 8.

După solicitanta etapă de ieri, plutonul a dat mană liberă unei evadări, care i-a avut ca protagonoşti pe Sylvain Chavanel (Quick Step), Juan Antonio Flecha (Sky) şi Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues Telecom). Au atins un avantaj maxim de 6 minute, dar la intrarea în ultimii 50 kilometri HTC-Columbia şi Lampre-Farnese Vini s-au mobilizat la trenă, cei trei fiind ajunşi cu 10 kilometri înainte de final.

Alessandro Ballan (BMC) a atacat pe ultima căţărare de categoria a 3-a – Côte de Saint-Ferréol, trecând primul peste vârf cu Damiano Cunego (Lampre), Carlos Barredo (Quick Step) şi Nicolas Roche (AG2R) pe urmele lui. Din pluton Vinokourov a accelerat aproape de vârf şi a luat avans pe coborâre trecând linia de sosire cu 13 secunde în faţa plutonului urmăritor. Bătălia sprinterilor a fost câştigată de Cavendish care i-a devansat pe Petacchi şi Boasson Hagen.

Andy Schleck (Saxo Bank) îşi menţine cele 31 de secunde avans faţă de Alberto Contador (Astana) înaintea unei etape cu o căţărare specială şi una de categoria 1-a.

Clasament general după etapa a 13-a
1 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank                          63h08’40” 
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana                             +31″ 
3 Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi     +2’45”
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                     +2’58” 
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto       +3’31”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.