La capătul primei manşe desfăşurate în Pirinei, ultimul supravieţuitor al unei lungi evadări, Christophe Riblon (Ag2r) a adus Franţei a patra victorie de etapă în actuala ediţie a Turului Franţei. Francezul nu numai a urcat primul căţărarea finală de la Aix-3 Domaines, dar a şi traversat primul vârful ascensiunii de categorie specială Port de Pailheres, aflat cu 29 kilometri înainte de linia de sosire. Pe ultima ascensiune favoriţii s-au lansat într-o luptă tactică, dar în ciuda atacurilor lui Alberto Contador (Astana), liderul Andy Schleck (Saxo Bank) nu a putut fi distanţat. În bătălia pentru locul trei pe podiumul general Samuel Sanchez (Euskaltel – Euskadi) a rezistat unui atac al lui Denis Menchov (Rabobank), trecând linia de sosire umăr la umăr la 54 de secunde în urma lui Riblon şi cu 15 secunde în faţa lui Schleck şi Contador.

La borna cu numărul 24, nouă rutieri au luat etapa dintre Revel şi Ax-3 Domaines (184,5 km) pe cont propriu. Neameninţând podiumul general au fost lăsaţi să atingă un avans consistent de 10 minute. Şi în loc ca echipa liderului, Saxo Bank să se impună la trenă, Astana va lua frâiele plutonului, reducând distanţa faţă de evadaţi. Au fost ajunşi toţi mai puţin Christophe Riblon, care a şi scăpat în învingător.

Aşa cum a făcut şi în 2003 Carlos Sastre (Cervelo)a atacat pe căţărarea Port de Pailheres (15,5 km lungime, pantă medie 7,9 %), dar de data asta nu a reuşit să ajungă primul în vârf fiind ajuns. Alexandre Vinokourov va accelera în faţa în încercarea de a-l lansa pe Contador, dar Andy Schleck s-a ţinut în roata sa, la finalul etapei distanţa dintre cei doi rămânând la 31 de secunde. Cu 2 kilometri înainte de sosire Menchov a încercat şi el să-şi distanţeze rivalul în lupta pentru locul trei la general, Samuel Sanchez, dar nici el nu a avut mai mult noroc, cei doi trecând împreună linia de finish. Lance Armstrong (RadioShack) a sosit al 70-lea, cu o întârziere de 15’14”. Nici celelalte clasamente nu şi-au schimbat liderii, Alessandro Petacchi este tot în verde, Anthony Charteau şi-a păstrat tricoul alb cu buline roşii, iar Gesink va purta şi în următoarea etapă tricoul alb.

Clasament general după etapa a 14-a
1 Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank                          68h02’30” 
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana                             +31″ 
3 Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi     +2’31”
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                     +2’44” 
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto       +3’31”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.