Aşa cum făcea acum un an, în etapa a cincea a celei mai importante competiţii cicliste a Franţei, Thomas Voeckler (BBox Bouygues Telecom) a trecut primul linia de sosire la finalul manşei a 15-a a actualei ediţii. De data aceasta francezul a savurat pe deplin victoria, terminând etapa cu 1 minut şi 20 secunde în faţa lui Alessandro Ballan (BMC Racing) şi a spaniolului Aitor Perez Arrieta (Footon-Servetto). Un lanţ buclucaş i-a dat bătăi de cap lui Andy Schleck (Saxo Bank ) la doar 2 kilometri de vârful căţărării finale de categorie specială, cel care a profitat de ghinionul luxemburghezului fiind nimeni altul decât Alberto Contador (Astana). Spaniolul a trecut linia de sosire cu 39 secunde în faţa lui Schleck, instalându-se în fruntea clasamentului general.

10 oameni au ţâşnit din pluton la 100 kilometri de la start, construind o evadare care va ajunge la 10 minute înainte celui mai important obstacol de pe parcursul celor 187,5 km dintre Pamiers şi Bagneres-de-Luchon, şi anume căţărarea Port de Balès (1755 m altitudine, 18,87 km lungime, pantă medie peste 6 %). Deşi au colaborat bine până în acest punct, evadrea a început să se destrame pe ascensiune, Voeckler distanţându-se a ajuns primul în Bagneres-de-Luchon, urmat de Ballan şi Arrieta, singurii rămaşi dintre fugari.

În ultimii 24 de kilometri Schleck a accelerat luindu-i cu el pe Contador, Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi), Denis Menchov (Rabobank) şi Jurgen Van Den Broeck (Omega Pharma-Lotto). Luxemburghezul a încercat un atac la mai puţin de 2 kilometri de vârf, dar lanţul bicicletei i s-a blocat şi oricât a încercat să recupereze secunde preţioase pe coborâre, Contador îl va devansa cu 8 secunde la general. Samuel Sánchez se menţine pe locul trei, la 2 minute de lider. Celelalte clasamente îşi păstrează aceiaşi lideri.

Clasament general după etapa a 15-a
1 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana                      72h50’42” 
2  Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank                                 +8″ 
3 Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi     +2’00”
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                     +2’13” 
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto       +3’39”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.