Pierrick Fedrigo (Bbox Bouygues Telecom) a obţinut a treia sa victorie în turul Franţei, aducând ţării gazdă a şasea etapă câştigată. După 199,5 kilometri rulaţi în Pirinei, francezul i-a întrecut pe conaţionalul său Sandy Casar (Française des Jeux) şi spaniolul Ruben Plaza Molina (Caisse d’Epargne), din evadarea învingătoare făcând parte nume ca Lance Armstrong, Christophe Moreau sau Chris Horner.

Cele 2 căţărări de categoria 1-a (Col de Peyresourde şi Col d’Aspin), urmate de 2 căţărări de categorie specială (Col du Tourmalet şi Col d’Aubisque), care au cumulat 60 kilometri de ascensiune au făcut etapa a 16-a una din cele mai grele a ediţiei din acest an. Chiar din primii kilometri un grup numeros se va desprinde din pluton, dar ascensiunile ce au venit devreme pe traseu au cernut rutierii, evadarea triunfătoare formându-se pe Col du Tourmalet şi îi va conţine pe Lance Armstrong şi Chris Horner de la RadioShack, Sandy Casar (Française des Jeux), Jurgen Van de Walle (Quick Step), Pierrick Fedrigo (Bbox), Christophe Moreau (Caisse d’Epargne), Damiano Cunego (Lampre), Carlos Barredo (Quick Step) şi Ruben Plaza (Caisse d’Epargne). Lupta pentru punctele aferente căţărării pe faimosul vârf s-a dat între Moreau şi Fedrigo, cel dintâi atingând primul punctul maxim, lucru pe care îl va reuşi şi pe ultima ascensiune, cea de pe Aubisque, în defavoarea francezului de la Bbox Bouygues Telecom. La baza coborârii de pe Aubisque, Carlos Barredo a atacat, dar spre frustrarea lui a fost prins chiar în ultimul kilometru după 44 kilometri de evadare solitară. Sprintul final va reveni lui Fedrigo, Lance Armstrong ajungând pe poziţia şasea, deşi a luptat până în ultimul moment pentru victoria de etapă.

Plutonul a sosit cu o intarziere de 6’45” condus de Thor Hushovd (Cervelo), norvegianul cu puntele cumulate trecând în fruntea clasamentului pe puncte. Nici lupta pentru cel mai bun căţărător nu s-a încheiat, Christophe Moreau aflat în ultimul său tur apropiindu-se la doar 15 puncte de Anthony Charteau (Bbox Bouygues Telecom). Contador este tot în galben, păstrându-şi avansul de opt secunde în faţa lui Andy Schleck.

Clasament general după etapa a 16-a
1 Alberto Contador Velasco (Spa) Astana                      78h29’10” 
2  Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank                                 +8″ 
3 Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel – Euskadi     +2’00”
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank                                     +2’13” 
5 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto       +3’39”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.