David Moncoutié (Cofidis) a obţinut a treia victorie de etapă în Turul Spaniei o dată cu cea din etapa a opta a actualei ediţii. Parte a unei evadări care se va forma la kilometrul 48, Moncoutié se va detaşa pe căţărarea de categoria 1-a Alto Xorret de Catì, devansându-i cu 54 secunde pe Serafin Martinez (Xacobeo Galicia), Johann Tschopp (BBOX Bouygues Telecom) şi Jose-Luis Arrieta (Ag2R-La Mondiale). Ajungând cu o întârziere de 1 minut şi 29 de secunde fata de primul clasat, Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) a preluat tricoul roşu, aflându-se la egalitate de timp cu fostul campion al Spaniei Joaquin Rodriguez Oliver (Katiusa). Vincenzo Nibali (Liquigas) este pe poziţia a treia la general la doar două secunde faţă de primii clasaţi.

Debutul etapei desfăşurate între Villena şi Xorret del Cati pe distanţa de 190 de kilometri, a fost marcat de retragerea echipei britanice Sky, din respect pentru Txema Gonzalez, membru al stafului tehnic al echipei care a decedat ieri într-un spital din Sevilla. Startul a fost unul nervos, două căzături punând la pământ numeroşi rutieri, printre care liderul Philippe Gilbert, Mark Cavendish (HTC-Columbia), Christophe Le Mevel (FDJ), David Arroyo (Caisse d’Epargne) sau Alessandro Petacchi (Lampre-Farnese Vini), italianul părând a fii cel mai afectat.

Câştigătorul manşei a încercat o evadare pe prima căţărare de categoria a 3-a Puerto de Oni, dar va fi readus în pluton. Nu se va da bătut reuşind să se desprindă la kilometrul 48 şi luându-i cu el pe Serafin Martinez (Xacobeo Galicia), Johann Tschopp (Bouygues), Jose Luis Arrieta (AG2R) şi Assan Bazayev (Astana). La baza ultimei ascensiuni, de categoria 1-a evadarea va avea 4 minute avans. În urmărirea lor au plecat Nibali, Rodriguez, Anton, Sastre şi Tondo interesaţi de lupta pentru clasamentul general. Moncoutié va ajunge primul la Xorret del Catí, iar Igor Anton va prelua tricoul de lider, în timp ce favoriţi precum Fränk Schleck (Saxo Bank) sau Denis Menchov (Rabobank) au părut a avea probleme pe căţărare.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.