Carlos Barredo (Quick Step) a obţinut o bine meritată victorie pe legendara căţărare Lagos de Covadonga în etapa a 15-a a Turului Spaniei, prima etapă câştigată de spaniol într-un mare tur. Vincenzo Nibali (Liquigas-Doimo) se menţine în fruntea clasamentului general în ciuda presiunii agresive a lui Ezequiel Mosquera (Xacobeo-Galicia) care a reuşit să câştige secunde preţioase pe ascensiunea finală, apropiindu-se la 39 se secunde de italian, în timp ce Joaquin Rodriguez (Katusha) s-a ţinut în roata liderului apărându-şi locul doi în ierarhia generală.

În ciuda numeroaselor încercări de desprindere din pluton echipa Liquigas-Doimo a refuzat să îi lase a se distanţa, evadarea care va da câştigătorul etapei formându-se la kilometrul 70 conţinându-i, alături de Barredo, pe Martin Velits (HTC Columbia), Greg Van Avermaet (Omega Pharma-Lotto), Pierre Cazaux (FDJ), Nico Sijmens (Cofidis) şi Olivier Kaisen (Omega Pharma Lotto). Vor rula într-un ritm alert, la baza căţărării finale avansul lor faţă de pluton fiind unul consistent de 7 minute.

Cei şase se vor distanţa între ei, dar vor ajunge pe primele 6 locuri, Barredo, urmat de Nicol Sijmens şi Martin Velits urcând pe podium. În spate însă se dădea lupta pentru tricoul roşu. Anticipatul atac al lui Ezequiel Mosquera s-a produs cu 6 kilometri înainte de final, ca o replică a unui accelerări a lui Carlos Sastre (Cervélo). Atacul şi-a făcut efectul, Kreuziger fiind pus în dificultate, chiar Nibali cu Rodriguez şi Peter Velits (HTC-Columbia) în roata pierzând contactul cu Mosquera. Si alţi rutieri din grupul favoriţilor au fost lăsaţi în urmă, Xavier Tondo (Cervélo) a pierdut 4’06” coborând la general pe locul 5, Nicolas Roche (Ag2r) şi Fränk Schleck (Saxo Bank) fiind şi ei distanţaţi.

Clasament general după etapa a 15-a
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Doimo                      65h31’14”
2 Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha                        +4″
3 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia                   +39″
4 Peter Velits (Svk) Team HTC-Columbia                     +2’29”
5 Xavier Tondo (Spa) Cervélo Test Team                    +2’30”

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.