Titlul mondial de ciclism pe şosea a revenit în premieră pentru ţara sa, rutierului norvegian Thor Hushovd. Danezul Matti Breschel şi australianul Allan Davis au completat podiumul în cursa masculină. Cursa feminină a revenit italiencei Giorgia Bronzini, care s-a impus pe linia de sosire în faţa olandezei Marianne Vos şi a suedezei Emma Johansson. Michael Matthews a adus ţării gazdă bucuria titlului de campion mondial pe şosea la U23.

Diego Alejandro Tamayo Martinez (Colombia), Jackson Rodriguez (Venezuela), Mohammed Said Elammoury (Moroc), Oleksandr Kvachuk (Ucraina) şi Matthew Brammeier (Irlanda) au animat cea mai mare parte a celor 262,7 km ai cursei, ajungând rapid la un avans de peste 23 minute. Dar aşa cuim a crescut a şi început să scadă, echipele favoriţilor împunând ritmul în pluton.

La 100 de km de linia de sosire 31 de rutieri s-au desprins din pluton, printre ei aflându-se Cadel Evans, Stuart O’Grady, Simon Gerrans (toţi din Australia) şi iotalienii Gilbert, Pozzato, Vincenzo Nibali, Matteo Tosatto şi Giovanni Visconti. În turul 9 Nibali a lansat un atac serios, care a decimat grupul. Pe căţărarea Montpellie a venit rândul lui Gilbert să atace, cu Evans, Paul Martens (Germania), Alexandr Kolobnev (Rusia), Koos Moerenhout (Olanda) şi Frank Schleck (Luxemburg) pe urme. Dar vor fi ajunşi toţi cu 2 kilometri înca de parcurs, Hushovd făcând mişcarea câştigătoare cu 150 m înainte de linia de finish.

Cursa feminină a fost la fel de palpitantă, cu Nicole Cooke (Marea Britanie) şi Judith Arndt (Germania) atacând un pluton de 30 de rutiere în ultimul kilometru. Dar colaborearea celor două s-a transformat într-o joacă de-a şoarecele şi pisica pe ultimii 500 de metri, cele două fiind ajunse, moment în care Giorgia Bronzini şi-a lansat atacut câştigător.

Michael Matthews s-a impus în cursa U23, urmat de John Degenkolb din Grmania, în timp ce Taylor Phinney (Statele Unite) şi Guillaume Boivin (Canada) nu au putut fi distanţaţi nici la fotografie, ocupând ambii a treia treaptă a podiumului.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.