Cum cheltuieste institutia care “guverneaza” ciclismul romanesc banii obtinuti de la MTS? Putina lume stie din ce este constituit bugetul FRCT si pe ce se duce grosul sumelor alocate de stat. O sa va prezentam in acest articol modul in care au fost cheltuiti banii in 2009, unde au mers cele mai importante sume si cum au fost organizate licitatiile pentru achizita de materiale sportive.

Sa incepem cu BUGETUL PE 2009 si cu cheltuielile facute in acelasi an!

Daca ne uitam peste buget putem spune ca federatia Romana de Ciclism si Triatlon este o institutie care se ocupa cu un singur lucru, organizarea competitiei numita Turul Ciclist al Romaniei.

Bugetul pe 2009 a fost extrem de generos, cu o valoare totala de 1.125.000Ron (cca 260.000 euro). In cadrul acestei sume sunt 690.000 de lei primiti de la MTS si 435.000 din alte surse.

Cum au fost cheltuiti banii publici? Foarte simplu:

1. 70.000 de lei au fost utilizati pentru pregatirea lotului olimpic sau national. Faptul ca nu avem un lot olimpic sau un lot national (pardon, avem un asemenea lot dar el exista doar pentru a justifica niste bani, nu pentru a obtine niste rezultate) nu a contat. Acesti bani au fost cheltuiti pentru “cazare, masa, transport, sustinatoare de efort”.

2. 40.000 de lei au fost investiti in competitiile nationale. ADICA 3% DIN BUGET inseamna sustinerea competitiilor din Romania.

3. 275.000 de lei au fost cheltuiti pentru “calendarul sportiv international”. Avand in vedere valoarea sportivilor nostrii si nivelul extrem de ridicat al ciclismului intern era necesar sa investim in ciclismul international. LOGIC!!?? Hmmm!

Ce inseamna de fapt “calendarul sportiv international”? Inseamana Turul Romaniei si doua sau trei plimbari in Europa pentru a obtine clasari la coada clasamentului.

4. 150.000 de lei sunt salariile celor 7(SAPTE) angajati ale Federatiei Romane de Ciclism. Deloc surprinzator, este nevoie de 7 oameni care trebuie sa conlucreze foarte strans ca sa faca absolut nimic. Numarul angajatilor FRCT este uluitor, avand in vedere ca in afara de Turul Romaniei si de cateva concursuri la Dragonul Rosu activitatea acestei federatii este egala cu 0.

5. Ultima parte a sumelor importante (150.000 lei) a fost cheltuita pe materiale si echipament sportiv(75.000) si pe controale antidoping(75.000).

Intr-un articol care va urma o sa prezentam cele doua caiete de sarcini care au stat la baza cheltuirii celor 75.000 alocati pentru echipament sportiv. Controalele antidoping de 75.ooo de lei sunt o gluma proasta!

Concluziile le poate trage oricine. Cu un buget enorm(260.000 euro) Federatia Romana de Ciclism a fost inexistenta in 2009. Turul Romaniei, cateva competitii organizate pe un traseu de 2 km, in parcarea unui centru comercial si cam atat. Competitiile organizate de cluburi sunt facute din fonduri proprii si arbitrii sunt platiti de respectivele cluburi(FRCT nu are cheltuieli). Rezultatele internationale ale sportivilor romani (discutam aici de sportivi trimisi pe banii FRCT in strainatate, nu de oameni ca Sipos sau ca Grosu, care alearga pe banii unor cluburi din strainatate) au fost inexistente. Turul Romaniei a fost o noua sursa de bani si un loc in care sportivii straini au luat caimacul,promovarea competitiilor cicliste a fost aproape inexistenta(atat pe Tv cat si in presa scrisa sau online).

Revenind la titlul articolului din primavara acestui an, se pare ca la Federatia Romana de Ciclism persista incompetenta si minciuna si la sfarsit de 2010!


9 COMMENTS

 1. o singura remarca am: 260.000 euro la nivel de tara cu 23 milioane de locuitori (sau cati or mai firamas pe aici), nu inseamna nici pe deaprte “enorm”, de fapt suma este insignifianta, nici nu se poate numi buget.

 2. Cred ca rationamentul tau este gresit. Daca ar fi fost 23 milioane de ciclisti atunci ar fi fost un buget infim. DIn punctul meu de vedere 260.000 euro pentru 5 concursuri amarate si un tur al Romaniei acea suma este enorma.
  Vrei sa facem o impartire pe cap de ciclist care participa la cursele FRCT? O sa iasa cam 5.000 de euro de sportiv. Cam cati bani crezi tu ca vede un sportiv legitimat de la FRCT (sub forma de cantonamente, materiale, alimentatie)?

 3. totusi poate ca in 2009 sau plimbat sportivi pe bani frumosi degeaba dar in 2010 la turul turcie pt juniori s-au obtinut un loc 2 si un loc 3 sau oricum am urcat de 2 ori pe podium (vorbesc in numele sportivilor ce au castigat).dar dupa cate vad in 2009 chir s-au aruncat banii pe geam in 2010 parca sau mai folosit la ceva dupacate sti e . desi nu am atatea cunostinte despre cheltuielile din 2010

 4. nici nu aveti idee cate invitatii primim la curse iin afara, iar federatia nu vrea sa faca deplasarile pe motiv ca nu se gaseste masina si sofer.

 5. Trebuie rezolvata aceasta problema majora. Clar se fura cu nerusinare, ei merg pe acelasi principiu, furam cat se poate……

 6. Vreau sa imi ofere o explicatie aceasta Federatie de ciclism de ce nu participa femei la turul ciclist al Romaniei?
  Daca ei functioneaza din banii statului, iar femeile platesc taxe, de ce nu se organizeaza pentru ambele sexe aceasta competitie?

 7. Am comparat timpii obtinuti in ultima vreme la nat. de velodrom sint la nivel olimpic dar din anii “20-“30 ! O rusine ! orice alt functionar ar trebui sa-si dea demisia numai in Bucuresti nu !

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.