Desfăşurate începând cu anul 2001, Campionatele Europene de Velodrom au fost dedicate până anul acesta exclusiv cicliştilor sub 23 de ani (juniori şi U23). Pentru prima oară, elitele au concurat în cadrul Campionatelor Europene week-end-ul acesta, la Pruszkow, în Polonia. Proba de urmărire pe echipe a fost dominată net de echipele Marii Britanii, atât la masculin, cât şi la feminin. Echipele britanice au reuşit cei mai buni timp, atât în calificări, cât şi în finale.

Steven Burke, Edward Clancy, Jason Queally şi Andrew Tennant i-au învins pe cicliştii din echipa Rusiei cu aproape patru secunde, în timp ce echipa Olandei s-a bătut cu Spania pentru medalia de bronz, pe care de-altfel a şi obţinut-o. Britanicele Katie Colcough, Wendy Houvenghel şi Laura Trott s-au împus în faţa echipei Lituaniei cu un avans şi mai mare, de peste 6,5 secunde pe distanţa celor 3 km. Echipa feminină a Germaniei a obţinut locul trei.

În ultima probă a primei zile, cea de sprint pe echipe s-a impus echipa Germaniei, formată din Robert Forstemann, Max Levy şi Stefan Nimk, pe celelalte trepte ale podiumului urcând Franţa şi Polonia.

Competiţia de sprint a fost una interesantă, mai ales după ce favoritul, Chris Hoy (Marea Britanie), a fost eliminat în şaisprezecimi, după ce în calificări fusese singurul ciclist care coborâse, ştacheta celor 200 de metri rulaţi, sub 10 secunde.

Favoritul gazdelor, polonezul Damian Zielinski (Poland) l-a învins pe rusul Denis Dmitriev şi părea avea o şansă la podium, dar a fost eliminat în a doua rundă fiind acuzat de mers periculos. În cele din urmă, Dmitriev îl va învinge pe favoritul Kevin Sireau (Franţa), devenind campion european, în timp ce Jason Kenny va urca pe a treia treaptă a podiumului, prin eliminarea polonezului Zielinski.

Sandy Claire (Franţa) a ieşit victorioasă în competiţia feminină învingând-o pe Kristina Vogel (Germania); favorita probei, Simona Krupeckaite (Lituania) a încheiat cursa pe locul trei.

Ultima zi a propus finalele de Keirin, Madison şi Omnium. Dacă proba masculină de keirin a fost dominată de britanici, Jason Kenny şi Matthew Crampton obţinând medaliile de aur şi argint, în timp ce cehul Adam Ptácník a urcat pe locul trei, competiţia feminină a fost dominată de ţările estice cu Olga Panarina (Belarus) pe locul întâi, Simona Krupeckaite (Lituania) pe locul 2 şi Lyubov Shulika (Ucraina) pe a treia treaptă a podiumului.

În proba de Madison s-a impus echipa Cehiei formată din Martin Blaha şi Jiri Hochmann. Mult disputată probă de omnium cu şase evenimente disputate a revenit lui Roger Kluge (Germania) care a reuşit să ajungă la 22 de puncte. La feminin,  Leire Olaberria Dorronsoro (Spania) a încheiat prima proba cu 26 de puncte acumulate.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.