Mineralele sunt indispensabile vietii si trebuie sa fie asigurate organismului cu regularitate, deoarece acesta le elimina prin transpiratie si excretii. Exista doua tipuri de minerale. De primul tip organismul are mevoie in cantitati relativ mari: calciu, fosfor, magneziu, potasiu, clor, sodiu. Celelalte, numite si oligoelemente nu se gasesc in alimente decat in cantitati reduse: fierul, iodul, zincul, cuprul, seleniul, fluorul, manganul, cromul. Mineralele au roluri diverse in organism, de la material de constructie la procese metabolice si sinteza hormonilor.

Calciul – intareste oasele si asigură sanatatea dintilor, dar are si multe alte functii: regleaza functionarea inimii si a muschilor, transmiterea semnalului nervos, coagularea normala a sangelui. O cantitate crescută de calciu în dieta a condus la o scadere in greutate, printr-o ardere accelerată a grasimilor. Corpul nostru elimină o cantitate din acest mineral în fiecare zi. Desi are rezerve, ele pot fi utile doar pe termen scurt, fiind nevoie de un aport zilnic, prin alimente sau suplimente. Cantitatea de calciu necesara zilnic este în medie de 1000 de miligrame.  Surse alimentare de calciu sunt branza (500-1000mg), iaurtul (100-200mg), laptele (100-150mg), sardinele intregi (400mg), ouale, migdalele (250mg). Produsele vegetale cele mai bogate in calciu sunt migdalele, anghinarea, spanacul, varza, broccoli. Calciul nu trebuie administrat fara magneziu (de preferinta intr-un raport de 3:1), care previne depozitarea lui in tesuturile moi si patrunderea lui excesiva in celule. Claciul este absorbit mai eficient daca este luat dupa masa. Vitamina D este esentiala in asimilarea calciului.

Magneziul – contribuie la producerea de energie la nivel celular, precum si la sinteza proteinelor. Joaca un rol capital in constructia musculara, in reglarea sistemului cardiac si trasmiterea infuxului nervos. Intervine in formarea oaselor. Surse naturale – legume uscate, citrice, nuci, alune, migdale, smochine, mere, porumb. Doze recomandate – 6 mg pe kg pe zi.

Fierul – este esential in producerea hemoglobinei (pigment al globuleelor rosii care transporta oxigenul la celulele corpului), sonstituent al mioglobinei (care socheaza oxigenul in muschi). Surse naturale – carne de vaca, cereale integrale, stridii, sparanghel, praz, patrunjel, varza, legume uscate, cirese. Doze recomandate – 8-16 mg pe zi.

Zincul – participa la sinteza proteinelor. Este indispensabil multiplicarii celulare, cicatrizatii, reproducerii, fertilitatii. Intervine in sinteza prostaglandinelor, in structura insulinei, a timulinei (sistem imunitar) si a altor hormoni cum este gustina (care actioneaza asupra senzatiei de gust). Participa in lupta impotriva radicalilor liberi. Surse naturale – stridii, scoici, carne, lactate, oua, fasole. Doze recomandate – 15-20 mg.

Vanadiul – amelioreaza insuficienta insulinei. Surse naturale – piper negru, cereale integrale, carne, cactate, scoici, crustacee. Doze recomandate – 20 µg.

Seleniul – este un aparator impotriva radicalilor liberi. Joaca un rol protector fata de efectele toxice ale unor metale cum sunt cadmiul, mercurul, plumbul, arsenicul. Surse naturale – cereale integrale, germeni de grau, ustoroi, ceapa, fructe, ton, crustacee, scoici. Doze recomandate – 70-80 µg.

Potasiul – actioneaza asupra excitabilitatii neuromusculare, regularitatii ritmului cardiac si continutului in apa al organismului (presiunea arteriala). Intervine in metabolismul proteinelor si glucidelor. Surse naturale – banane, cartofi, carne de pasare, peste, caise, rosii. Doze recomandate – 2-5 g.

Iodul – intervine in functionarea glandei toride, participand la formarea a doi hormoni tiroidieni (toroxina si tri iodo-tironina). Surse naturale – ceapa, gulii, ridichi, legume verzi, care de mare, moluste si crustacee, ananas. Doze recomandate – 150-200 µg.

Cuprul – intra in mecanismul de formare a hemoglobinei, favorizand transportul fierului. Ajuta la convertirea grasimilor si a glucidelor in energie. Ajuta la formarea oaselor, la functionarea inimii si a sistemului nervos. Surse naturale – crustacee, ficat, cereale integrale, prune, legume verzi. Doze recomandate – 2-3 mg pe zi.

Cromul – intervine in metabolismul glucozei, in sinteza acizilor grasi si a colesterolului. Surse naturale – crustacee si moluste, carne. Doze recomandate – 50-200 µg.

Fosforul – intervine in formarea oaselor. Ajuta la mentinera echilibrului acido- bazic. Furnizeaza energie celulara, sub forma de adenozin- trifosfat (ATP). Esential in sinteza fosfolipidelor. Constituient al acizilor nucleici, purtatorii codului nostru genetic. Intra in compozitia mielinei (invelisul nervilor). Surse naturale – lapte, branza, fructe uscate, carne, peste, oua. Doze recomandate – 800-1000 mg.

Manganul – participa la lupta impotriva radicalilor liberi si la sinteza tesutuli conjunctiv, a oaselor si articulatiilor a colesterolulu, la reglarea nivelului glucozei, la metabolismul grasimilor. Joaca rol in activitatea hormonala, favorizand sinteza hormonilor sexuali, a acetilcolinei si a dopaminei. Surse naturale – cereale, nuci, seminte, ghimber, frunze de ceai. Doze recomandate – 2-5 mg.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.