De-a lungul timpului valvele pentru camere au evaluat si s-au diversificat.

Prima valva pentru camere a fost produsa de compania Dunlop. Se mai numeste valva Woods. A fost foarte raspandita, dar astazi aproape nici un  producator nu mai fabrica camere cu astfel de valva. Principalul dezavantaj il prezinta numarul mare de piese componente care trebuie demontate la schimbarea camerei. Pe camera este aplicat un tub metalic cu filet exterior si cu doua crestaturi pe margini. In acest tub se introduce un ventil care are doua aripioare ce se potrivesc in cele doua crestaturi, pentru a-i impiedica rotirea. La capatul interior are doua gauri prin care patrunde aerul suflat prin partea de deasupra. Pentru a impiedica aerul sa iasa, pe partea inferioara se trage un furtunas de cauciuc. Deasupra ventilului se aseaza un capacel pentru a-l mentine fix, si care se infileteaza pa tubul exterior. Acest tip de valva era greu de umflat si piesele se puteau pierde usor la demontare. Mai tarziu au aparut si alte tipuri de ventile care se umfla mult mai usor.

Valvele Schrader prezinta multe imbunatatiri. Principalul avantaj este ca ventilul nu mai trebuie demontat la scoaterea camerei. Ventilul este minimizat si se infileteaza in interiorul valvei. Presiunea aerului apasa un pistonas care mai apoi revine, impiedicand aerul sa iasa. Primele modele aveau si filet pe exterior pentru a se putea infileta o piulita ce tinea valva fixa pe janta. Modelele mai noi sunt cauciucate pe exterior si putin mai groase, asa ca nu mai e nevoie de fixare suplimentara. Ventilul se scoate cu o cheita speciala care serveste si pe post de capacel. Si ventilele acestea sunt de mai multe tipuri, dar nu am observat diferente majore la functionare.

Odata cu minimizarea si usurarea componentelot de bicicleta si jantele au devenit tot mai subtiri si mai inguste. Astfel ca a aparut o valva mai subtire numita Presta sau valva franceza. Valva Schrader are 8mm grosime pe cand Presta are doar 6mm. Jantele facute pentru valva Presta au gaura mai mica si nu suporta alt tip de valve. Pentru a introduce aer prin aceasta valva trebuie desurubat putin partea de deasupra care o tine inchisa. Presta nu are arc in interior de aceea se umfla mult mai usor. Dar dupa umflare, capacelul trebuie infiletat la loc. Primele modele erau nedemontabile, mai recent au aparut si modele la care ventilul se poate scoate. Aceasta valva este filetata pe exterior pentru a putea fi fixata pe janta cu o piulita. Este cam fragila si trebuie manuita cu grija.


Am mai intalnit un tip de valva, dar nu am gasit nici o informati despre ea. Este subtire ca si Presta, dar nu are acel capacel insurubat deasupra. Are ventilul in interior, nedemontabil si tot pe baza de arc ca la Schrader.

Exista pompe speciale pentru fiecare tip de valva, dar au aparut pompe cu care se pot umfla toate tipurile. Chiar daca nu aveti o astfel de pompa, puteti folosi un adaptor.  Cu o pompa facuta pentru valvele Schrader si cu un adaptor pentru valvele Presta puteti umfla orice camera. Lungimea valvei difera pentru a se potrivi la orice tip de janta. La o janta cu profil inalt, trebuie o valva mai lunga. Aveti grija ce cumparati.

Indiferent de ce tip de valva aveti, sa nu uitati sa-i puneti deasupra un capacel de protectie pentru a impiedica mizeria sa intre.

7 COMMENTS

  1. Frumos articol. Am intalnit si eu eu tipurile acestea de valve, dar nu m-am prea gandit cum functioneaza. Tin minte ca primul tip de valva prezentat imi tot punea probleme si nu reuseam nici cum sa montez totul corect ca sa nu iasa aerul. Eram destul de tanar si novice la acea perioada.

  2. Valva asemanatorae cu Schrader sa cheama Regina si este folosita la majoritatea camerelor city e mtb in Italia. In decursul timpului s-au verificat doua tipuri de variante: prima cu filet baza Dunlop cu o lungime de 1cm dupa care se continua cu filet stangasi inchidere Regina; a doua cea actuala produsa in aceasta forma din anii ‘/0

  3. Cu pompa pentru valva Presta. Gasesti acest tip de pompa la orice magazin de biciclete.

  4. am si eu valva presta…modelul de la jumatate…..si nu gasesc valva…sau camera cu asemenea valva…:(

  5. am o trotineta si mi sa cupt valva ,este curbata si nu gasesc nici camera nici valva mecanica curbata la 90% ,dimensiune ce scrie pe camera 200-50 .stie cumva cineva unde as putea gasi ?

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.