Preşedintele Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), Pat McQuaid a afirmat faptul că personal ar dori ca pentru acuzaţiile de dopaj rutierii să fie banaţi pe viaţă, dar cum legal acest lucru ar fi foarte greu de implementat, UCI va încerca introducerea suspendării pe o perioadă de de patru ani, în loc de doi, pentru rutierii depistaţi dopaţi cu eritropoietină (EPO). McQuiad declara pentru cotidianul sportiv francez L’Equipe “Sunt în favoarea creşterii duratei suspendării. Ar trebui ca pedeapsa pentru cei care folosesc EPO să fie de patru ani. În curând vom propune acest lucru federaţiilor naţionale, iar acestea ar trebui să acţioneze în aceeaşi direcţie cu UCI, deoarece, dacă va trebui să ne adresăm în continuu Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), atunci nu vom merge mai departe”.

Totodată Pat McQuaid a precizat faptul că verdictul în cazul lui Alberto Contador, “nu va fi dat înainte de sfârşitul acestui an”. Depistat pozitiv cu clenbuterol în timpul Turului Franţei 2010, ruterul spaniol a declarat că rezultatul pozitiv al testului antidoping s-ar datora cărnii contaminate cu clenbuterol, pe care a consumat-o în timpul competiţiei. Conducătorul UCI a luat apărarea organizaţiei pe care o conduce afirmând că „nu este un caz clasic de dopaj”, declarând pentru L’Équipe: „Am cerut experţilor să verifice dacă versiunea sa este credibilă”.

O portiţă a fost lăsată totuşi deschisă în cazul lui Contador, Pat McQuaid vorbind de posibilitatea reducerii suspendării pentru cicliştii găsiţi vinovaţi de utilizarea unor produse mai “uşoare”. Preşedintele UCI consideră că: “Ar trebui să se facă o diferenţă între produsele uşoare şi cele grele. EPO este un produs serios, pentru care ar trebui o suspendare de patru ani. Însă ventolinul, de exemplu, ar trebui sancţionat cu pedepse cuprinse între şase şi nouă luni”. McQuaid a salutat întoarcerea unor rutieri care au făcut eforturi vizibile în lupta antidoping, precum Ivan Basso, dar a fost mai puţin impresionat de revenirea lui Riccardo Riccò de la Vacansoleil.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.