Primul schimbator pentru foi a fost inventat in 1948 de firma italiana Campagnolo. Cu ajutorul acestuia se putea muta lantul pe foaia mare sau foaia mica, dubland numarul de viteze. Primele modele erau actionate de o maneta,  mai tarziu s-a trecut la actionarea prin cablu.

Schimbatorul de foi este format din corp si cusca. Corpul se prinde de teava cadrului cu un colier, strans cu un surub. Au aparut si alte tipuri de prinderi. Cablul de actionare este fixat de corpul schimbatorului. Cand cablul este tras, corpul pivoteaza pe cele doua seturi de articulatii si impinge cusca in afara. Cusca este formata din doua lamele de tabla subtire, unite la capete, printre care trece lantul. La primele schimbatoare cusca se putea desface, deoarece la capatul din fata era inchisa cu un surub. Acum toate schimbatorele au acea inchidere nituita. Pentru  a monta un schimbator nituit este necesara demontarea lantului.

Cusca impinge lantul in sus sau in jos, fortandu-l sa treaca de pe o foaie pe alta. La inceput toate angrenajele aveau doua foi. Schimbatoarele era foarte simple si se miscau doar stanga – dreapta. Lamele custii erau egale si drepte. In 1964 firma Suntour inventeaza un nou tip de schimbator pentru foi, al carui design se foloseste si astazi. Acest model are in plus si o miscare oblica, odata cu miscarea laterala are si o miscare de coborare sau urcare. Astfel se putea folosi si pentru angrenajele cu trei foi.

Schimbatorul pentru angrenaj triplu, difera putin. Lamelele custii au o forma mai speciala, cu anumite profile facute pentru a putea impinge lantul pe toate foile. Lamela exterioara se afla mai sus decat cea interioara. Are si o cursa mai ampla a miscarii. Un schimbator pentru angrenaj triplu poate fi folosit pentru un angrenaj dublu, dar invers nu merge. Acum alegerea unui schimbator de foi cere multa pricepere. Trebuie ales in functie de numarul de dinti al angrenajului, de unghiul tevii, de grosimea tevii si tipul de prindere.

Prinderea clasica este cu un colier pe teava cadrului. Cadrul poate avea grosimi diferite, asa ca sunt disponibile schimbatoare potrivite pentru orice grosime. Cusca poate fi pozitionat deasupra corpului schimbatorului (top swing) sau dedesupt (bottom swing). Mai util este tipul bottom swing, deoarece mizeria si noroiul ajung mai greu la articulatiile corpului. Dar la unele cadre poate interfera cu gaura pentru suportul bidonului, sau chiar cu suportul. Alt tip de prindere, folosit de Shimano este E-Type. Acest tip are un colier care se fixeaza sub cuveta axului pedalier. Se foloseste la cadrele cu suspensie, care uneori au o geometrie mai neobisnuita. In special la cursiere se foloseste o prindere mai simpla, la care corpul se fixeaza direct de cadru cu suruburi. Astfel se renunta la colier, usurand schimbatorul.

Cabul de actionare poate sa vina pe deasupra schimbatorului (top pull) sau pe dedesupt (bottom pull). Varianta top pull se foloseste la MTB pentru a proteja cablul de noroi si mizerie. Unele schimbatoare ofera ambele optiuni de prindere (dual pull). Majoritatea cadrelor au doar una din aceste optiuni asa ca trebuie sa aveti grija ce schimbator alegeti. Materialele din care sunt facute aceste schimbatoare sunt foarte variate – otel, aluminiu, plastic, carbon.

Un schimbator potrivit, bine reglat, poate functiona fara probleme ani la rand.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.