Inlocuirea unui headset uzat este una din cele mai dificile operatiuni la o bicicleta. Un headset de calitate buna si montat corespunzator are o durata de viata de peste 10 ani, folosit in conditii normale. Am vazut biciclete folosite mai mult de 20 de ani ce aveau headsetul original si in stare buna. Dar orice piesa se poate strica si nici un set de directie nu e indestructibil.

Pentru inlocuirea unui headset trebuie demontate o multime de alte piese. Intai se elibereaza cablul franei fata si se scoate roata fata. Apoi se demonteaza pipa. La pipele de tip vechi se dezfileteaza cateva ture surubul apoi se bate in jos pentru a debloca nuca. La pipele noi se dezfileteaza complet surubul de deasupra, apoi se dezfileteaza cateva ture cele laterale. Se scoate pipa cu tot cu ghidon si se leaga de cadru.

Se poate trece la demontarea headset-ului. La cele cu filet se dezfileteaza contrapiulita, care de obicei are exteriorul hexagonal. Se scot distantierele si se dezfileteaza conul superior.  La unele tipuri conul este fara filet. Iar alte tipuri nu au exteriorul hexagonal, asa ca trebuie folosit un patent mare pentru desfacere. Dupa demontarea conului superior furca se poate scoate din cadru. Daca faceti demontarea doar cu scopul de a verifica si curata cuvetele, aveti grija sa nu pierdeti bilele si coronitele. Pentru montarea si demontarea cuvetelor si a conului inferior sunt necesare unelte speciale, care se gasesc doar in atelierele specializate. In teava frontala se introduce o tija cu care se impinge in buza interioara a cuvetelor. Conul inferior se poate scoate cu o dalta mica. Dupa eliminarea tuturor pieselor se curata gatul furcii si interiorul cadrului.

Se pregateste noul headset si se trece la montare. Pa gatul furcii se introduce conul inferior cu partea mai lata in jos. Cu o unealta se preseaza conul spre baza gatului furcii, care este mai groasa. Pentru montarea cuvetelor trebuie o presa speciala. La unele headset-uri cuveta de jos este mai mare in inaltime decat cea de sus. Cuvetele se aseaza pe rand in cadru, apoi cu presa se apasa pana intra complet in teava frontala. Interiorul cuvetelor se unge cu vaselina, mai bine mai multa decat prea putina. Coronitele se introduc cu atentie in cuvete, cu bilele spre interior. Mare grja sa nu le montati invers. Se introduce furca in cadru pana conul inferior intra in cuveta. Se unge si gatul furcii cu putina vaselina, apoi se infileteaza conul superior. Daca e nevoie se adauga distantiere apoi se infileteaza contrapiulita care trebuie stransa foarte bine. Se unge tija pipei cu vaselina, se introduce in gatul furcii, se aliniaza cu furca si se strange bine surubul ce blocheaza nuca. Se monteaza roata fata si frana si se trece la reglajul jocului.

Cu bicicleta pe sol, se strange frana fata si se impinge de ghidon inainte si inapoi. Daca se simte un joc intre conuri si cuvete, mai trebuie strans conul superior, apoi contrapiulita. Apoi se ridica roata fata de pe sol si se invarte ghidonul. Daca se invarte prea greu, insemna ca headset-ul este prea strans, si mai trebuie slabit conul superior. Uneori e nevoie de mai multe incercari pana se obtine un reglaj perfect, fara joc, si care sa se miste usor.

Demontarea unui headset fara filet este asemanatoare dar mai simpla deorece nu e nimic infiletat. Montarea cuvetelor si a conurilor este identica. Conul superior se introduce pe gatul furcii si se aseaza peste cuveta. De obicei peste con se mai pune o piesa conica pentru fixare. In gatul furcii se introduce fortat o piesa numita nuca stelata. Aceasta pieasa are pe margini niste lamele din otel curbat care ii permit intrarea, dar ii blocheaza iesirea. De obiceai aceasta nuca nu mai poate fi scoasa din furca. Pe centru are o gaura filetata. Dupa montarea conului superior se introduce si pipa pe gatul furcii, dara fara sa se stranga suruburile. Deasupra pipei se pune capacelul cu surub. Surubul se infileteaza in nuca din gatul furcii, presand astfel pipa peste headset . Nu trebuie strans foarte tare, doar atat cat sa dispara orice joc. Apoi se aliniaza pipa si se strang suruburile de fixare. La headset-urile cu rulmenti reglajul e si mai usor.

Sunt si headset-uri mai exotice, care difera putin de cele clasice. Unele au cuveta inferioara mai mare decat cea superioara, sau au alte sisteme de strangere si fixare. Aproape toate tipurile includ si garnituri din plastic sau cauciuc pentru a impiedica patrunderea apei si a noroiului. Indiferent de ce headset aveti, la primul semn de uzura mergeti la mecanic si cereti o verificare amanuntita.

1 COMMENT

  1. Acea piulita ”floare” M6 care se introduce in gatul furcii se poate scoate cu usurinta prin partea de jos a furcii (spre roata) nu trebuie lasata in interior daca se schimba headset-ul.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.