Setul de directie este format dintr-un ansamblu de piese care fac legatura intre cadru si furca.  Fara headset nu am putea sa viram bicicleta.

Headset-urile se clasifica dupa dimensiune, tip constructiv si montaj.

Dupa tipul de montaj, avem headset cu filet si fara filet. Pentru a putea monta un headset cu filet trebuie ca si gatul furcii sa aiba exact acelasi filet. Acest tip se foloseste tot mai rar, fiind intalnit doar la bicicletele mai vechi. Se compune din doua cuvete, doua coronite cu bile, un con inferior, un con superior, o contrapiulita si dupa caz, distantiere.  La acest tip de headset se foloseste doar pipa clasica cu fixare in gatul furcii.

Majoritatea headset-urilor cu filet au dimensiunea de 1”, adica 25,4mm. Filetul este de 1”x24TPI. Aceste dimensiuni se refera la partea filetata a gatului furcii si la filetul interior al conului superior. Diametrul tijei de la pipa este de 22,2mm, diametrul interior al conului inferior 26,4mm, iar cuvetele au diametrul exterior de 30,2mm. Acesta este standardul ISO. In trecut au existat si alte dimensiuni usor diferite, care nu se mai fabrica dar se mai intalnesc la bicicletele foarte vechi. Exista headset-uri si cu filet mai mare, de 1.1/8” (28,6mm) si chiar 1.1/4” (31,8mm). Ambele au pasul filetului de 26TPI.

Headset-urile fara filet sunt mai simplu de montat, mai usoare si mai performante, asa ca sunt folosite preponderent pe toate tipurile de bicicleta. Sunt formate din doua cuvete, doua coronite (sau rulmenti), un con inferior si un con superior. In plus mai exista o piesa care se monteaza in gatul furcii si care ajuta la fixarea tuturor pieselor. Pipa este alt tip, se monteaza pe gatul furcii deasupra conului superior. Deasupra pipei se pune un capacel cu un surub central. Surubul se infileteaza in piesa din gatul furcii.

Marea majoritate a headset-urilor  fara filet au dimensiunea de 1.1/8” (28,6mm). Diametrul interior al conului inferior este de 30mm, iar diametrul exterior al cuvetelor este de 34mm. Alte dimensiuni sunt folosite foarte rar. Headset-uri de 1.1/4” (31,8mm) si 1,5” (38,1mm) mai apar pe biciclete de downhill, freeride si tandemuri. Cele de 1” (25,4mm) sunt si mai rare.

Dupa tipul constructiv se impart in trei categorii – exterioare, integrate si semi-integrate.

La primul tip cuvetele si coronitele se afla in exteriorul cadrului. Cuvetele au doar o buza care se introduce in cadru. Toate headset-urile de 1” au cuvetele exterioare. Unii producatori considera acest tip superior celorlalte. Headset-ul semi-integrat are cuvetele introduse complet in cadru. Cadrele trebuie sa fie special construite pentru acest tip, avand teava frontala mai lata la capete. Coronitele sau rulmentii stau in interior dand bicicletei un aspect mai compact. Headset-ul integrat nu foloseste deloc cuvete, ci are rulmentii introdusi direct in cadru. De asemeni trebuie cadre speciale pentru acest tip de headset. Teava frontala trebuie strunjita la interior foarte precis, ca rulmentii sa se potriveasca exact.

In trecut se foloseau doar bile sau coronite. Astazi tot mai multi producatori fabrica headset-uri cu diferite tipuri de rulmenti. Rulmentii sunt superiori vechilor coronite, dar inca sunt firme care produc headset-uri foarte bune cu bile.

2 COMMENTS

  1. Cele mai proaste headset-uri pe filet pe care le-am intalnit au fost cele fara saiba de siguranta (cu nas) intre conul superior si contrapiulita. Oricat de bine ai fi strans contrapiulita dupa un timp, din cauza vibratiilor si socurilor ori se slabea directia ori se strangea; deci nu era o chestiune sigura, aceasta saiba de care vorbesc avand un rol vital in acest ansamblu.
    Referitor la headset-uri pe coronite cu bile recent am demontat de pe bicla mea un Ritchey Logic vechi de peste 8 ani si pot sa spun ca arata destul de bine si asta datorita in primul rand etansarii perfecte a cuvetelor si apoi a materialelor folosite.
    Am sa-l inlocuiesc cu un Octane-one Warp 1 pe care l-am cumparat deja urmand sa-i vad performantele pe viitor.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.