Marc Beaumont este un englez nascut la 1 ianuarie 1983. Este pasionat printre multe altele, de ciclism si alpinism.

In 2007 a hotarat sa faca inconjurul lumii pe bicicleta. Si nu oricum ci cat mai repede posibil, incercand sa doboare recordul mondial. Turul a fost realizat in colaborare cu postul englez de televiziune BBC. Marc a decis sa faca tura fara nici un suport sau ajutor din afara. Asa ca a luat cu el tot ce avea nevoie – cort, sac de dormit, saltea gonflabila, haine, scule, accesorii. In plus trebuia sa filmeze totul pentru BBC, deci a fost dotat cu camera video, camera foto si alte scule ca GPS si telefon prin satelit. In total a avut peste 30kg de bagaje, in afara de bicicleta, mancare si apa.

Bicicleta folosita a fost special construita pentru el. Cadrul Koga-Myiata, butuc Rohloff cu 14 viteze integrate, butuc fata cu dinam, cauciucuri Schwalbe, genti Ortlieb, portbagaje rezistente. Toate componentele si accesoriile au fost de cea mai buna calitate pentru a rezista calatoriei. Si Marc a urmat un antrenament dur si riguros inainte de plecare, pentru a fi in forma cat mai buna. Vreau sa mentionez ca Marc e vegetarian si datorita faptului ca trebuia sa consume cel putin 6000 de calorii pe zi, se temea sa nu aiba probleme cu gasirea anumitor alimente. Pentru a putea dobori recordul, trebuia sa pedaleze 100 de mile pe zi – 160 km!

Startul s-a dat in Franta, Paris, la Arc de Triomphe in august 2007. Marc a pornit spre vest, strabatand Europa, apoi sudul Asiei. A trecut si prin Romania, pe care a strabatut-o de la nord la sud prin Moldova si Muntenia. Ajuns in India a luat avionul pana in Thailanda, a traversat-o apoi a zburat pana in Australia. A mers prin sudul tarii, a zburat pana in Noua Zeelanda, apoi pana in Statele Unite. A traversat continentul Nord-American de la este la vest si a luat avionul pana in Portugalia. De aici directia Franta unde a finalizat calatoria. A trecut prin 20 de tari, acumuland un total de 29.446 km. Sosirea a avut loc la data de 15 februarie 2008, dupa 194 zile si 17 ore. Era un nou record mondial de ocol al Pamantului pe bicicleta.

Din materialul filmat s-a realizat un film numit ”The Man Who Cycled The World”. Filmul a fost difuzat pe BBC, apoi si pe alte posturi TV in patru episoade. De asemeni, Marc Beaumont a scris si o carte despre aventurile sale.

Pe traseu, Marc a avut nenumarate probleme, pe care le-a depasit cu vointa. S-a imbolnavit din cauza unor alimente contaminate in Turcia, a fost lovit de o masina si a fost jefuit in America, a avut probeleme cu autoritatile in Pakistan. A ramas de multe ori fara hrana si fara apa, a avut de infruntat ploi torentiale, deserturi, drumuri proaste, vanturi puternice, frigul iernii. Dar a depasit toate piedicile si a realizat ce si-a propus.


6 COMMENTS

 1. Daca startul s-a dat din Paris, ca sa ajungi in sudul Asiei, atunci Marc a strabatut Europa de la vest la est si nu de la la est la vest.
  Aceeasi greseala fiind facuta si pe continentul Nord-American in articolul de mai sus.

 2. Nu-mi vine sa cred ca tocmai in America sa fi fost jefuit.
  Alimente contaminate in turcia, corect.
  Ar fi interesant sa aflam si in ce tara a fost lovit de masina (oare nu cumva pe la noi).

 3. Tot in America a fost lovit de masina. Si a fost jefuit in aceeasi zi. I-au fost furate portofelul si camera video din camera de hotel.

  Multumesc de atentionarea cu est-vest. Am corectat articolul.

 4. Pana apare si in limba romana cartea lui Mark Beaumont, va recomand cartea compatriotului nostru Mihai Barbu, “Vand kilometri”. E tot o expeditie pe doua roti pana in Mongolia si inapoi, din pacate la cele doua roti el a avut si motor, dar nu-i bai, cartea satisface setea de aventura, care e aceeasi la toata lumea 🙂

 5. Sunt de acord cu tine, nici eu nu apreciez genul asta de cicloturism.
  E greu de definit si clasificat cicloturismul, fiecare face ce-i place si cum ii place.

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.