Cercetari recente au demonstrat ca acidul linoleic conjugat (CLA) are multiple beneficii pentru sportivi. Acest acid este o grasime polinesaturata care s-a constatat ca reduce grasimea si creste forta musculara. CLA este un acid gras polinesaturat din familia omega-6. Acizii omega-6 sunt implicati si in procesele inflamatorii. Insa dupa ce acidul linoleic a fost conjugat, i se schimba formula originala, nu mai functioneaza ca un acid omega-6, si poate produce multe efecte pozitive asupra antrenamentelor.

Printre principalele efecte ale CLA sunt cresterea ritmului metabolic, cresterea musculara, functionarea mai buna a sistemului imunitar, utilizarea mai eficienta a insulinei. De asemenea scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor. Teoretic CLA lucreaza prin inhibarea depozitarii grasimii. Drept rezultat grasimea ramane in circulatie mai mult timp, permitand muschilor sa o utilizeze ca sursa de energie.

Studii facute pe sportivi au aratat ca acestia au pierdut din tesutul adipos, pastrandu-si masa si forta musculara. Alt studiu a comparat doua grupuri de sportivi, un grup care lua cate 5g de CLA pe zi si altul care nu lua acest supliment. Ambele grupuri foloseau acelasi regim alimentar si acelasi antrenament. In decurs de un an, cei din grupul care au luat CLA, au pierdut in medie cu 9% mai multa grasime si au castigat cu 2% mai multa masa musculara, decat grupul celalalt.

Acidul linoleic conjugat se gaseste in mod natural in lactate si carne. Cele mai bune surse se gasesc in carnea de vita, oaie si curcan. Dar din alimentatie se pot lua maxim un gram de CLA pe zi. Doza indicata este de minim 3 grame pe zi. Se recomanda supimentarea dietei cu trei portii zilnice de CLA, cuprinse intre 1 si 3 grame.

Alte cercetari facute in lumea intreaga au descoperit si alte efecte benefice ale CLA asupra corpului omenesc:

* Reducerea absorbtiei lipidelor

* Reducerea producerii de cortizol si cresterea sensibilitatii la insulina

* Accelerarea lipolizei (metabolizarea grasimii) si eliberarea lipidelor in circulatia sanguina

* Reducerea lipogenezei (producerea de grasime)

* Reduce apetitul

* Accelereaza metabolizarea grasimilor (chiar si pe durata somnului)

* Elimina grasimea din organism (mareste eliminarea acesteia prin scaun)

* Creste producerea de caldura, adica consumul caloric

* Optimizeaza functionarea mitocondriilor

* Nu are efecte secundare asupra sistemului nervos, inimii sau vaselor de sange

* Participa la mentinerea masei musculare

* Reduce nivelul de proteina C reactiva – un marker al inflamatiei in organism

* Reduce nivelul de colesterol si trigliceride

* Scade nivelul de LDL colesterol (cel “rau”) si creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”)

* Mareste biodisponibilitatea calciului in organism

2 COMMENTS

  1. Parerile sunt impartite in privinta acestui produs si ar trebui manifestata prudenta. Riscati afectiuni hepatice sau chiar diabet. Iata ce se mentioneaza mai jos:

    “However, other studies—including one published in the Journal of Lipid Studies in 2003—have shown the weight-loss effects to be minimal compared to the risks. Chemical CLA has been linked to liver damage and an increased likelihood of diabetes.”

  2. eu ma :tratez” cu luminita de seara, care are acid linoleic natural;
    mi a redus pofta de mincare, vad cum scad grasimile;
    e excelent !!!
    nu din prima zi, biensurr!!!

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.