Cei mai multi fac cicloturism pentru placere si relaxare, pentru a-si petrece concediul intr-un mod util si sanatos, pentru a vedea locuri noi si peisaje frumoase. Dar o mica parte incearca sa-si depaseasca limitele, sa faca lucruri care n-au mai fost facute, calatorii extraordinare si ture nebunesti. Citesc deseori pe site-urile internationale de touring, despre adevarate expeditii prin zone exotice sau neospitaliere. Unii cicloturisti nu se sfiesc sa atace deserturi fierbinti, sa infrunte frigurile polare, sa strabata jungle dese sau sa cuceresca munti inalti. Am citit despre expeditii in Tibet, Mongolia, Alaska, Siberia si in alte locatii extreme.

Dar de departe cea mai extrema expeditie ciclista este intitulata Riding the Spine. A fost o calatorie inceputa din cel mai nordic punct din Alaska pana in cel mai sudic punct din Argentina. Ce a fost deosebit in aceasta expeditie, a fost faptul ca cei trei protagonisti au ales sa pedaleze doar pe drumuri secundare si forestiere din munti, fara sa calce pe sosele sau sa treaca prin orase. Traseul a urmat lanturile muntoase ce se intind de-a lungul continentelor americane, si care au forma unei coloane vertebrale, de unde provine si denumirea expeditiei.

Tura a fost facuta de trei baieti nonconformisti, prieteni din adolescenta, care toata viata au sfidat societatea si regulile ei. Doi dintre ei au trait 4 ani intr-o casa construita de ei intr-un copac din padure. Unul din ei poreclit Ţapul, care a fost liderul si mascota grupului, a decis din adolescenta sa nu se mai incalte niciodata. A umblat descult toata viata de atunci, doar in aceasta tura a fost nevoit sa se incalte de cateva ori din cauza frigului extrem.  In timpul liceului se trezea la 4 dimineata, pedala 20-25 km, apoi se intorcea acasa, manca si pleca la scoala, tot pe bicicleta. Dupa terminarea liceului Ţapul a devenit un bun mecanic de biciclete si impreuna cu cei doi prieteni ai sai, David si Jacob, s-au gandit sa faca ceva memorabil.

In iulie 2006 au pornit in cea mai aventurosa si extrema expeditie facuta vreodata pe bicicleta. Si nu orice fel de bicicleta. Toti trei au ales biciclete tip Xtracycle, cu distanta dintre roti mult mai mare si cu portbagajul foarte lung. Le-au modificat si intarit pentru a rezista rigorilor calatoriei. Ţapul si-a conceput singur bicicleta si a fabricat-o de la zero, inclusiv cadrul. Creatia lui numita Chupacabra, este celebra in lumea intreaga. Cadrul unic si rotile late cu cauciucuri de 10 cm si butuc Rohloff au facut minuni in aceasta expeditie. Baietii au carat cu ei tot ce aveau nevoie pentru a supravietui in salbaticie. Au dormit doar la cort, si-au gatit singuri mancarea, si-au reparat pe teren bicicletele si echipamentul.

Intreaga calatorie a durat 3 ani si 6 luni. Baietii au traversat cele doua continente americane de la nord la sud, trecand prin 14 tari si pedaland peste 34.000 de kilometri. Au ajuns la destinatie intregi sa sanatosi la 10 ianuarie 2010. Pe parcurs, pentru perioade scurte de timp, s-au mai alaturat si alte aventurieri, pentru a le tine companie. De-a lungul calatoriei au intampinat provocari extreme si au trecut prin situatii periculoase. Au fost urmariti de lupi in Alaska, au pedalat luni intregi prin zapada la temperaturi foarte scazute, au fost amenintati cu arma de soldati, au escaladat cele mai inalte varfuri muntoase intalnite, au dormit la baza unui vulcan activ in Costa Rica, au facut caiac si rafting pe multe rauri involburate, au traversat muntii Anzi, au avut parte de alunecari de teren in Columbia, au luptat cu vanturile din Patagonia. Nimic nu i-a facut sa renunte, si cu zambetul pe buze, facand haz de necaz au ajuns la destinatie in Ushuaia, la capatul lumii. Baietii au facut mii de poze si sute de clipuri, iar cele mai reusite le-au postat pe site-ul lor.

Fiecare zi a fost o lupta si o provocare. Fiecare zi le-a aratat lucruri noi, peisaje superbe si frumuseti ale naturii. Fiecare zi i-a invatat cate ceva nou, cate o noua experienta, cate o noua emotie. In cele peste 1200 de zile de calatorie li s-au intamplat mai multe lucruri decat li se intampla unora intr-o viata intreaga. A fost mai mult decat o expeditie pe bicicleta, mai mult decat o aventura cicloturistica, a fost o viata intreaga de lupta, vointa, durere, emotie, bucurie si reusita.

3 COMMENTS

  1. Interesant – ai ceva detalii ai traseului in America de Sud? De cativa ani ma gandesc sa fac Panamericana – din Mexic pana in Argentina. Nu prea se ingramadeste nimeni sa mi se alature insa…

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.