Andy si Waltraud sunt un cuplu de aventurieri germani care au facut impreuna multe expeditii pe bicicleta, incepand cu 1995. Ei au pedalat prin cele mai exotice si neasteptate colturi ale lumii, imbinand ciclismul, aventura, alpinismul si studiul naturii.

Am sa va prezint o expeditie facuta de ei in Tibet, in anul 2005. Expeditia a durat 11 saptamani si a inclus ture cu bicicleta, iar varfurile inaccesibile pe doua roti au fost cucerite pe doua picioare. Startul s-a dat la 25 martie din provincia Xinjiang, de unde s-au indreptat spre partea vestica a podisului Tibet. Din orasul Tibetan Domar au pornit pe drumuri secundare spre platoul Chang Tang. In dialectul Tibetan, Chang Tang inseamna Tinutul Nordic. Este una din cele mai mari rezervatii salbatice din lume. Tinutul este nelocuit, doar la margini se mai intalnesc cateva comunitati restranse de nomazi. Flora si fauna sunt unice, nimic nu este atins de civilizatie, nu exista drumuri de acces si odata patruns acolo, nu mai ai nici o legatura cu restul lumii.

Bicicleta este singurul mijloc de transport cu care se poate traversa zona, un vehicol mai greu s-ar scufunda in solul moale si lipicios. Nici eroii nostri nu s-au descurcat prea bine, au fost nevoiti sa impinga multi kilometri bicicletele incarcate la maxim. Trecerea raurilor a fost o aventura in sine, unele mai erau partial inghetate sau aduceau bucati de gheata de la ghetarii din amonte. Cea mai buna perioada pentru excursii in zona este toamna tarziu, cand solul ingheata, dar inainte de venirea iernii, care este necrutatoare.

Cei doi protagonisti au fost insotiti de un prieten in calatoria prin Chang Tang. Traversarea a durat doua saptamani, fiind nevoiti sa-si transporte provizii si alimente pentru toata acesta perioada. Bicicletele incarcate cu bagaje si remorci, aveau peste 60kg fiecare. Obtinerea apei a fost o problema mare, majoritatea lacurilor din zona fiind sarate. Au avut alimente concentrate pregatite dinainte – paste, fulgi de cereale, fructe uscate, zahar, faina, lapte praf, carne deshidratata. Pentru a rezista in conditiile aspre din Tibet, trebuiau sa manace mult mai mult decat in mod normal.

Dupa doua saptamani de offroad au ajuns la sosea in orasul Gertse. Aici si-au refacut stocul de provizii si au pornit pe soseaua TransHimalaya, spre Lhatse, iar de aici spre Lhasa. Pana aici au pedalat 21 de zile consecutive la o altitudine de peste 4000 de metri, din care 10 zile la peste 5000 m. Din Lhasa a inceput partea a doua a calatoriei, spre Tibetul de Est. Au traversat cateva pasuri inalte, si odata cu venirea primaverii au studiat plantele locale care incepeau sa infloreasca. De la Zuogong au mers de-a lungul raului Yuchu, apoi au continuat pe ruta de pelerinaj spre muntele Meilixueshan. Au urmat patru zile foarte grele in care au impins mult la biciclete, ca in final sa fie nevoiti sa-si transporte bagajele cu caii. Au ajuns la raul Mekong, apoi in orasul Deqen din provincia Yunnan. De aici au pornit cu autobuzul spre Lijang.

Distanta parcursa a fost de 1400 km, din care doar 200 pe sosea, si 700 offroad. Au pedalat trei saptamani la altitudini de 4-5000 de metri. Temperatura varia foarte mult de la zi la noaptea, maxima intalnita fiind de 47°C, iar minima -15°C, iar vantul sufla continuu, ingreunandu-le deplasarea. Au urcat pe jos trei varfuri muntoase, Toze Kangri SV – 6369 m, Toze Kangri NE – 6371 m si Tagchagpuri – 6430 m. Au trebuit sa care cu ei alimente, combustibil, echipamente de camping si alpinism, haine groase, truse de scule si de prim ajutor, piese de rezerva. Dupa toate greutatile si pericolele infruntate, au terminat calatoria cu bine, fara vreun accident sau problema tehnica. Dar pentru aceasta expeditie s-au pregatit un an, au studiat foarte bine zona, flora si fauna, geografia si geologia, chiar economia si politica. Au avut biciclete si echipamente de calitate foarte buna, si au pregatit dinainte amestecuri speciale de alimente concentrate.

Aceasta a fost doar una dintre expeditiile reusite de acest cuplu. Ei au mai pedalat si prin alte tinuturi exotice si dificile, cum ar fi Kamceatka, Australia, Namibia, Mongolia, Patagonia, Groenlanda, Siberia. In vara anului 2010, au vizitat si tara noastra pentru o scurta tura prin Carpati.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.